Mostar: OHR predstavio plan "Saveza protiv mafije"

MOSTARSKI područni ured visokoga međunarodnog predstavnika (OHR) danas je predstavio plan visokog predstavnika Paddya Ashdowna za razvoj i jačanje "Saveza protiv mafije" između BiH i Srbije i Crne Gore, kao i između cijele regije jugoistočne Europe.

Kako je objasnila glasnogovornica mostarskog OHR-a Avis Beneš, taj Ashdownov plan sastoji se od pet točaka a u prvi plan se ističe nastavak mjera za jačanje borbe protiv mreže potpore kriminalu i ratnim zločincima. Po njezinim riječima taj se plan zauzima za međugraničnu razmjenu i informacija među istražnim tijelima, te za pravosudnu i institucionalnu povezanost i razmjenu informacija na svim razinama od Ministarstva pravosuđa do pojedinačnih tužitelja.

Glasnogovornica je rekla kako Ashdownov plan "Savez protiv mafije" predviđa usklađivanje ključnih zakona radi bolje međugranične suradnje, a osobito zakona o izručenju, što će osigurati dovođenje kriminalaca pred sudove. Plan predviđa sklapanje sporazuma kojim se uspostavljaju međugranične radne skupine koje bi se bavile ključnim konkretnim oblastima međugraničnog organiziranog kriminala, uključujući nezakonitu imigraciju i trgovinu, krijumčarenje droge i krađu vozila, rekla je Avis Beneš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glasnogovornica OHR-a je kazala kako će Ashdown taj svoj plan "Saveza protiv mafije" predstaviti svojim sugovornicima i sudionicima današnjeg summita Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP) koji se održava u Beogradu, a na kojem BiH preuzima ulogu predsjedatelja tog tijela. Beneš je rekla kako se od BiH očekuje da u razdoblju predsjedanja SEECP-om vodi glavnu riječ u realizaciji Ashdownova plana "Saveza protiv mafije".

(Hina) pg sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara