Možemo nekažnjeno postavljati spomenike i najvećim fašističkim zločincima dok god nema slova "U"

ZA PROŠLOTJEDNO postavljanje spomen ploče zapovjedniku Crne Legije Juri Francetiću u Slunju od strane Josipa Bašana iz Chicaga, a s prebivalištem na Murteru, policija je ocijenila da ne sadrži prekršajne ili kaznene elemente pa ga nisu prijavili Državnom odvjetništvu. Karlovačka policija smatra kako ovdje nema kaznenih elemenata, jer nema ugraviranog slova "U"  niti nekog drugog fašističkog znaka pa se smatra kako se ovdje ne radi o veličanju fašizma.

Po ovakvom tumačenju karlovačke policije diljem Hrvatske bi se moglo nekažnjeno postavljati spomenike Anti Paveliću, Adolfu Hitleru pa zašto ne i Milivoju Ašneru, čije izručenje tražimo od Austrije zbog zločina počinjenih u ustaškom režimu.

"Da je ustaška ideologija u našem Ustavu, onda ovakvi spomenici ne bi bili nezakoniti"

Veljko Miljević, cijenjeni odvjetnik i nekadašnji zamjenik predsjednika HHO-a, se slaže s našom konstatacijom te smatra da odluka karlovačke policije nije utemeljena na hrvatskim zakonima i Ustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To što nema slova 'U' ili nekog drugog fašističkog znaka nije baš neko objašnjenje. Predlažem im samo da pogledaju članak 174 Kaznenog zakona koji se odnosi na rasnu diskriminaciju ili neka pogledaju Ustavnu preambulu. Da je ustaška ideologija ušla u Ustav, da tamo piše da je NDH realizacija vjekovnih težnji hrvatskog naroda, onda ovakav spomenik ne bi bio nezakonit", rekao nam je Miljević.

I Sanaderova vlada 2004. smatrala da je ovaj spomenik protuustavan

Prije osam godina u čast Francetiću je prvi put postavljena spomen ploča, ali je odlukom Vlade uklonjena 2004. godine, a  zanimljivo je da je u obrazloženju stajalo kako je veličanje ustaškog zapovjednika protuustavno i na štetu ugledu Hrvatske, međutim karlovačka policija četiri godine kasnije očito ne misli tako. Novi pokušaj postavljanja spomenika dogodio se samo nekoliko mjeseci nakon rušenja prvog, međutim i ta je ploča bila odmah uklonjena.

D. Markas

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara