Mrtav pijan zapalio prijatelja u Zagrebu. Onda ga je ugasio pa su išli na gemišt

Mrtav pijan zapalio prijatelja u Zagrebu. Onda ga je ugasio pa su išli na gemišt
Screenshot: Nova TV/Provjereno

MUŠKARAC je u vinogradu u Zagrebu zapalio svog prijatelja, a nakon što ga je ugasio, zajedno su popili gemišt. 

Bizarna je to priča koju su dvojica aktera ispričali za emisiju Provjereno.

Bili su jako pijani, možda najpijaniji u životu, govore Milan Sušić Mićo i Matija Karas Matko. Obojica imaju 62 godine, jedan je u mirovini, drugi na socijali. Žive u Zagrebu, u Gornjoj Dubravi, na vrhu brežuljka okruženog vinogradima.

Zapalio prijatelja benzinom

Matija je Milana polio benzinom i zapalio. Kako je do toga došlo, ni jedan ni drugi nemaju pojma. Tvrde da se nisu svađali, nikada se ne svađaju. ''Nije to svađa, nego je to takav pijanski razgovor. Razumiješ?'' objašnjava Matija Karas.

Dvojica se prijatelja druže i opijaju već 15 godina. Toliko se opijaju da zapravo ne mogu ispričati kako je do zapaljenja došlo jer, kako su ispričali, imaju alkoholnu amneziju. Znaju samo poneke detalje. Naime, Matija je Milana odmah ugasio. Nakon što ga je zapalio, gasio ga je jaknama i vodom. A onda su zajedno popili gemišt. ''Onda sam mu dao jaknu pa onaj plastični stolac da si popijemo gemišta'', priča Matija.

Milan je pokušao odteturati doma, ali, govori Matija, na putu do kuće uvijek završi u grmlju. Matija je Milana dignuo iz grmlja i odveo doma. Nije primijetio koliko je Milan ozlijeđen, ali još nevjerojatnije je to što ni Milan to nije osjećao.

Milan, kad se napije, zna često zvati hitnu pa oni više ne žele dolaziti. Na kraju je susjeda zvala hitnu, ali putem posrednika, Milanove mame. ''Ne znam kako je on u kontakt došao sa svojom mamom. Mama mu je u domu'', kaže Matija.

Prijatelj mu oprostio, sad opet piju skupa

Matija je završio u zatvoru, a Milan u bolnici. Ondje je proveo devet mjeseci i prije nekoliko dana je pušten na slobodu jer mu je nepravomoćno izrečena kazna zatvora od tri godine za pokušaj ubojstva.

Matiji su se na teret stavljale teške tjelesne ozljede. Nakon Milanova iskaza u DORH-u, državni odvjetnik preinačio je optužnicu u pokušaj ubojstva. Na sudu je pak Milan rekao kako Matiju ne tereti ni za što, jer je alkohol kriv.

Nisu se vidjeli devet mjeseci. Iako sutkinja nije stavila zabranu prilaska, policija je ipak zabranila Matiji i Milanu druženje. Ali sad se ponovno druže, odnosno u njihovom slučaju - piju skupa. Milan je Matiji sve oprostio. ''Jer znam da on to nije htio. On to nije htio. To je bio trenutak nekakav, on to nije htio'', govori Milan.

Govore, i jedan i drugi su bili pijane budale, pa su, realno, obojica krivi.

Jedan od dvojice muškaraca kaže da pije jer je  branitelj i jer ima PTSP

Jedan od dvojice muškaraca tvrdi da pije zbog - PTSP-a. Napomenuo je da je branitelj.

''Ja imam PTSP. Ja sam hrvatski branitelj, imam 1544 dana u ratu. Mene je najviše pogodilo to kad su mi u Oluji poginula tri čovjeka i ja se osjećam kriv jer sam ja napravio raspored. Ali su mi neki ljudi rekli, možda vjerojatno pametniji od mene, da sam napravio drugačiji raspored, možda bi mi poginulo 20 ljudi, a ne trojica. A ja se svejedno i za ta tri osjećam strahovito, strahovito osjećam. Onda popijem alkohola malo pa pobjegnem od toga'', priča Milan Sušić Mićo.

Matija nije rekao točan razlog zašto pije, ali itekako je svjestan da je u problemu, da je ovo prešlo sve mjere. Za Provjereno je rekao da se želi toga riješiti, ali da nije siguran ima li snage za to.

Kako god bilo, obojica i dalje piju gemište, zajedno. Sad se druže na otvorenom, samo uz pokoji gemišt, da im policija ne bi prigovarala.

Oboje se nadaju da će viši sud ublažiti kaznu Matiji jer još mu je ostalo zatvorske kazne za izdržati. Milan govori kako će potpisati što god treba samo da se to dogodi, jer krivo je vino. ''Poruka za druge je da budu umjereni u alkoholu jer alkohol šteti, psihički i fizički'', poručuju dvojica prijatelja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara