MUP odgovorio udruzi koja ih je optužila za pritiske oko migranata

MUP odgovorio udruzi koja ih je optužila za pritiske oko migranata
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

MUP je poručio Platformi 112 da nijedna udruga koja djeluje u njenom sklopu ne treba biti zabrinuta za svoj rad, ističući da namjera MUP-a nije "napadati organizacije" ni vršiti "pritiske na aktiviste i volontere".

Platforma je ranije, potaknuta nepravomoćnom presudom volonteru udruge Are You Syrious Draganu Umičeviću, izrazila "zabrinutost zbog pritisaka" koje MUP "kontinuirano radi na aktiviste, volontere i sve one koji solidarno pomažu i pružaju podršku izbjeglicama".

"Podnijeli smo prekršajnu prijavu protiv osobe, a sud joj je presudio"

MUP ističe da je u konkretnom slučaju koji Platforma 112 spominje nadležna policijska postaja "podnijela prekršajnu prijavu protiv osobe" zbog prekršaja iz Zakona o strancima. "Temeljem opisane prijave, nadležni je sud presudio te navedenoj osobi odredio kaznu koja je u ovom trenutku nepravomoćna. Na isti će način policija i ubuduće promptno postupati prema svim osobama za koje postoji sumnja da su svojim činjenjem ili nečinjenjem počinile prekršaje ili kaznena djela, a što je u konačnici naša zakonska ovlast, ali i temeljna obveza. Dakle, i ovom prilikom odgovorno odbacujemo optužbe o bilo kakvim pritiscima MUP-a ili policije prema volonterima ili prema djelovanju nevladinih udruga", kažu u MUP-u.

Ističu i da "nevladine organizacije, posebice sada, tijekom značajnih migracijskih kretanja, imaju iznimno važnu ulogu među migrantskom populacijom" jer "upravo nevladine organizacije uživaju njihovo povjerenje i ni u kojem slučaju ga ne bi trebale izigrati". "U svjetlu recentnih dezinformacija koje su se pojavile u Bosni i Hercegovini, kao i u Srbiji, kako će Hrvatska propuštati migrante preko svog područja i omogućiti im daljnje kretanje prema zemljama zapadne Europe, smatramo kako udruge upravo sada mogu iskoristiti svoj utjecaj i doprinijeti točnom informiranju ionako ranjive migrantske populacije", odgovorio je MUP.

Dodaju da bi se točnim informiranjem migrantske populacije, slanjem jasne poruke da hrvatska policija postupa sukladno nacionalnom i europskom zakonodavstvu te kako nije moguće očekivati da će dozvoliti nezakonite ulaske i kretanje kroz hrvatski teritorij, mnoge od njih odvratilo od daljnjeg neizvjesnog puta. "Kao ranjiva populacija, kroz mnoge su zemlje bili izloženi i drugim dezinformacijama, ali i kriminalnim skupinama i krijumčarima ljudi, što smatramo krajnje bešćutnim. Protiv takvog okrutnog kriminala hrvatska se policija svakodnevno bori sprječavajući nezakonite migracije.

Cilj nam je osigurati sigurnost, pravni poredak, javni red i mir te zaštititi interese građana Republike Hrvatske. Zaključno pozivamo sve relevantne aktere da kroz svoj djelokrug rada doprinesu boljem razumijevanju aktualnih migracijskih kretanja i time pridonesu zakonitim, održivim i kontroliranim migracijama, a što je u skladu sa zaključcima Europskog vijeća iz lipnja ove godine", ističe MUP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara