MUP reagirao na Guardianov članak o curici koja je umrla na hrvatskoj granici

MUP reagirao na Guardianov članak o curici koja je umrla na hrvatskoj granici

Foto: Twitter/Guardian/Caritas

GUARDIAN je nedavno objavio članak o šestogodišnjoj Madine, djevojčici izbjeglici koju je ubio vlak na Hrvatskoj granici. Objavili su kako nakon što ju je udario vlak, policija nije pomogla obitelji te im j naredila da se istom prugom na kojoj im je stradala kćer vrate u Srbiju.

>> Guardian o smrti 6-godišnje izbjeglice Madine: "Hrvatska policija tretirala ju je kao psa"

U članku je objavljeno i kako se policija prema njezinom tijelu ponijela kao prema psu, a nedugo potom je reagirao i MUP.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Odmah smo zatražili dolazak Hitne pomoći"

"Povodom više objava hrvatskih medija koji prenose članak The Guardiana o stradavanju afganistanske djevojčice prilikom naleta vlaka na području Republike Srbije, a zbog istinitog izvješćivanja javnosti Ministarstvo unutarnjih poslova RH ponavlja kronologiju tragičnog događaja.
 
Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je informaciju kako je 21. studenog 2017. godine oko 20 sati  na oko 250 metara u dubini teritorija Republike Srbije, blizu granice s Republikom Hrvatskom, došlo do naleta teretnog vlaka na dijete koje je smrtno stradalo.
 
Navedenoga dana policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske termovizijskom kamerom uočili su grupu osoba, koje su stajale uz južni kolosijek pruge na udaljenosti oko 300 metara od granične crte u dubinu Republike Srbije. Nekoliko trenutaka nakon uočavanja grupe, policijski službenici čuli su neprekidni zvuk sirene lokomotive i kočenje kompozicije vlaka s mjesta gdje su osobe uočene.
 
Nakon kratkog vremena do policijskih  službenika na graničnu crtu dotrčale su nepoznata ženska i nepoznata muška osoba s djetetom u naručju, koje je bilo vidljivo teško ozlijeđeno u predjelu glave s tragovima krvi na licu i otvorenom ranom na zatiljku. Dijete nije davalo znakove života, a policijski službenici odmah su zatražili dolazak Hitne medicinske pomoći", poručuju iz MUP-a.

"Majka se dragovoljno pristala vratiti u Srbiju"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Dodali su i kako se majka djevojčice dragovoljno pristala vratiti u Srbiju.

"Budući da je otežan pristup osobnim vozilima poljskim putem do mjesta gdje se policijska ophodnja nalazila, policijski službenici prevezli su dijete i ženu u terenskom vozilu na parkiralište željezničkog kolodvora Tovarnik kako bi u što kraćem vremenu dočekali ekipu Hitne medicinske pomoći zbog ukazivanja liječničke pomoći dok je muška osoba zadržana na graničnoj crti s još pet osoba iz grupe.
 
Na željeznički kolodvor pristigla je ekipa Hitne medicinske pomoći koja je u 21,10 sati konstatirala smrt djeteta. Na osnovu osobnog iskaza žene/majke djeteta koja se izjasnila kao državljanka Afganistana došli smo tada do saznanja da je preminulo dijete njezina kći rođena 2009. godine.
 
Policijski službenici upoznali su majku djevojčice o daljnjem tijeku događaja te je ona dragovoljno pristala vratiti se, zajedno sa ostatkom  grupe, u Republiku Srbiju", poručuju.

Naglašavaju kako je istraga nesreće u nadležnosti Srbije
 
Dodaju kako je istraga same nesreće u nadležnosti Republike Srbije te kako postupanje hrvatske granične policije nije na nikakav način utjecalo na uzrokovanje nesreće i stradavanje djevojčice.

"Tada smo izvijestili kako nam nisu poznati detalji istrage i druga postupanja tijekom navedenog događaja jer su oni u potpunosti u nadležnosti tužiteljstva Republike Srbije koje je provodilo mjere i radnje na mjestu  stradavanja, a koje je, još jednom naglašavamo na području Republike Srbije.
 
Tijelo djevojčice bilo je smješteno u mrtvačnici Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, a predano je na daljnju skrb pogrebnom poduzeću iz Srbije 23. studenog 2017. kada su došli po njega. Također izvješćujemo da je pogreb, zbog kojeg je obitelj izrazila negodovanje zbog nepoštivanja vjerskih običaja, obavljen u Republici Srbiji.
 
Naglašavamo kako postupanje hrvatske granične policije nije na nikakav način utjecalo na uzrokovanje nesreće i stradavanje djevojčice.
 
Još jednom, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske izražava žaljenje zbog ovog tragičnog događaja, odnosno tragične smrti djevojčice", zaključili su.
    

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara