Državni tajnik usred pressice podnio ostavku pred Murganićkom: "Hrvatska umire, ove mjere su folklor"

Državni tajnik usred pressice podnio ostavku pred Murganićkom: "Hrvatska umire, ove mjere su folklor"

Foto: HRT

DRŽAVNI tajnik u Ministarstvu demografije, dr. sc. Marin Strmota, po struci demograf, danas je podnio ostavku usred press konferencije.

Strmota je, sudjelujući u press konferenciji, poručio da daje ostavku i to pred ministricom Nadom Murganić.

Ostavku je podnio nekoliko trenutaka nakon što je ministrica Murganić predstavila nove demografske mjere.

Na novinarsku konstataciju da su mjere koje je danas predstavila ministrica Murganić već predstavljene prije tri mjeseca, Strmota je neočekivano izjavio: "Slažem se s vama, ovo je jedan veliki folklor. Nakon godinu i četiri mjeseca u vladi kao demograf i mladi čovjek smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno i s današnjim danom podnosim ostavku na mjesto državnog tajnika. Država izumire, imamo najgore stanje od kad postoji država. Ovako neozbiljno pričati o ovome... Ja kao mladi čovjek, građanin Hrvatske, otac dvoje djece, suprug nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom", rekao je Strmota.

Sama ministrica Murganić kaže da nije znala za ostavku. Na novinarsko pitanje o tome je li znala da će njezin državni tajnik podnijeti ostavku, Murganić je rekla: "Naravno da nisam znala. To nestrpljenje jednog mladog čovjeka, jednog znanstvenika."

"Statistika nije povoljna, ali ova nepovoljna kretanja nisu nastala za vrijeme ove Vlade. Veliki je pritisak javnosti i velika je želja da se učini više. Ovo su tri vrlo značajne mjere koje su sada u potpunosti razrađene i one će polučiti uspjeh. Mislim da svi imamo pravo na razočaranja, ali u našem poslu treba biti i uporan i dosljedan i nastojat ćemo ustrajati na cilju demografske revitalizacije naše države", dodala je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Murganić prije Vijeća za demografsku revitalizaciju: Ne mogu komentirati napise o mojoj smjeni


Nada Murganić u utorak nije htjela komentirati pitanje uživa li povjerenje premijera Andreja Plenkovića, poručivši da je koncentrirana na rad Vijeća za demografsku revitalizaciju koje u Banskim dvorima održava sjednicu.

"Ne mogu komentirati medijske napise, niti ovakva pitanja", rekla je ministrica novinarima ispred Banskih dvora koji su ju pitali uživa li i dalje povjerenje premijera s obzirom na medijska nagađanja da bi moglo doći do mini rekonstrukcije Vlade u kojoj bi i ona bila jedan od smijenjenih ministara.

"Dolazim na sjednicu demografskog vijeća, koncentrirani smo na vrlo važne zadaće koje stoje pred svima nama i to je moja trenutna preokupacija", dodala je Murganić pri dolasku na 4. sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske.

Tjednik Nacional piše da Plenković razmišlja o mini rekonstrukciji Vlade te u tom kontekstu spominje mogućnost smjene potpredsjednice i ministrice gospodarstva Martine Dalić, ministrice Murganić i ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Vijeće za demografsku revitalizaciju u Banskim dvorima pod predsjedanjem premijera Plenkovića raspravlja o tijeku pripreme i provedbe mjera demografske revitalizacije, prije svega o proširenju doplatka za djecu te povećanju dostupnosti dječjih vrtića diljem Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara