Muškarci u BiH nosili šubare s kokardama, policija ih kaznila s po 2000 kuna

Muškarci u BiH nosili šubare s kokardama, policija ih kaznila s po 2000 kuna
Ilustracija: Armin Durgut/PIXSELL,Hrvoje Jelavic/PIXSELL

POLICIJA u Bosni i Hercegovini prekršajno je kaznila dvojicu muškaraca koji su se ranije ovog tjedna na ulicama Bosanskog Petrovca pojavili noseći šubare s kokardama, objavili su lokalni mediji.

Udruga pod nazivom Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH medijima je dostavila informaciju kako su dvojica muškaraca kažnjena s po 500 konvertibilnih maraka (2000 kuna).

Tvrde da su nosili "grb Nemanjića koji je obilježje Srba gdje god oni živjeli"

Oni su sa šubarama i kokardama obilježavali pravoslavni Božić u Bosanskom Petrovcu, općini koja je u sastavu Unsko-sanske županije u Federaciji BiH i gdje prema popisu iz 2013. godine živi približno podjednak broj Bošnjaka i Srba.

U preslici policijskog prekršajnog naloga stoji kako su kazne izrečene jer su dvojica muškaraca noseći šubare s četničkim znakovljem vrijeđali vjerska i nacionalna osjećanja građana.

Iz Odbora za zaštitu Srba tvrde da je riječ o neutemeljenom progonu uz obrazloženje kako su kažnjeni muškarci nosili "grb Nemanjića koji je obilježje Srba gdje god oni živjeli".

"Što se tiče šubare, šubara je odjevni predmet za glavu koji se izrađuje od vune, koji se koristi i u BiH i Hrvatskoj i Srbiji, i svuda gdje je vremenski uvjeti nalažu da se čovjek ne prehladi", stoji u njihovom reagiranju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara