MVP: Brod HRM-a nije bio u Savudrijskoj vali

HRVATSKO ministarstvo vanjskih poslova u petak je potvrdilo sve navode MORH-a da ophodni brod "Šolta" Hrvatske ratne mornarice nije u četvrtak uopće uplovio u Savudrijsku valu, a kamoli sudjelovao u nekom incidentu, kako je to za slovensku televiziju izjavio slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl.

"Taj brod nije uplovio u Savudrijsku valu. Bio je tako daleko da se nije ni približio crte sredine koju, do konačnog riješenja, moraju poštivati obje strane", izjavio je za Hinu glasnogovornik MVP-a Dobroslav Silobrčić.

Silobrčić je pojasnio da je brod HRM-a obavljao zadaću pretraživanja i identifikacije plovila u akvatoriju zapadne Istre, a u sklopu zadaće nadzora i zaštite teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko-ribolovnog područja RH (ZERP).

"Brod Šolta nalazio se u rutinskoj ophodnji...nije isplovio u svrhu incidenta niti je u incidentu sudjelovao", istaknuo je Silobrčić, dodavši da Hrvatska u Savudrijsku valu ne uplovljava s ratnim već policijskim brodovima.

Štoviše, rekao je Silobrčić, dan ranije slovenska pomorska policija ušla je u hrvatsko more oko 1,6 milja južnije od crte razgraničenja.

Prema njegovim riječima, državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Hido Biščević sastao se u četvrtak u spomenutom području sa županom Ivanom Jakovčićem, te su zajedno razgovarali s hrvatskim ribarima o nužnosti izbjegavanja bilo kakvih incidenata.

"Državni tajnik Biščević vraćao se sa sastanka u Trstu sa svojim kolegom Robertom Antonionijem i potvrdio da naš brod nije sudjelovao u incidentu", rekao je Silobrčić.

Slovenski šef diplomacije Ivo Vajgl uputio je u četvrtak oštre riječi hrvatskoj strani, tvrdeći da plovidba hrvatskog vojnog broda predstavlja "agresivnu politiku" kojom pokušava stvoriti novo činjenično stanje u spornom zaljevu. O tom će, kako je rekao, "nedopustivom činu", u ponedjeljak izvjestiti europske ministre vanjskih poslova u Luksemburgu.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara