Na Đinđića pokušano pet atentata

Na Đinđića pokušano pet atentata
NA SRBIJANSKOG premijera Zorana Đinđića, ubijenog 12. ožujka u Beogradu, pet je puta pokušavan atentat, javio je u ponedjeljak beogradski Radio B92.

Prvi put atentat je pokušan početkom veljače ove godine, kad je premijer Đinđić s obitelji boravio na Kopaoniku gdje je istodobno bila i skupina kriminalaca iz "Zemunskog klana". Prema policijskim podacima, tvrdi B92, u to vrijeme su u obližnjem selu Brzeće boravili Dušan Spasojević (ubijen u policijskoj akciji prošloga tjedna) i Milorad Luković Legija, bivši zapovjednik Jedinica za specijalne operacije (JSO), tzv. Crvenih beretki, jedan od glavnih osumnjičenika za atentat na premijera Đinđića, koji je, prema službenim podacima MUP-a Srbije, još u bijegu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Drugi pokušaj ubojstva dogodio se u vrijeme povratka Đinđića i njegove obitelji s Kopaonika u Beograd. U tom su pokušaju sudjelovali prvoosumnjičeni za izravno ubojstvo Đinđića 12. ožujka Zvezdan Jovanović (trenutačno u 30-dnevnom pritvoru) te još jedan pripadnik JSO-a, stručnjak za raketne bacače koji je, u međuvremenu, uhićen. Prema neostvarenom planu, nakon smišljenog napada raketnim bacačima, planirano je da Jovanoviću pomognu Milan Luković Kum (ubijen zajedno sa Spasojevićem prošloga tjedna u policijskoj akciji) i suradnici koji su u zasjedi bili s automatskim puškama, ali napad nije uspio jer je Đinđićev automobil prebrzo prošao zasjedu atentatora.

Treći pokušaj atentata, koji je policija u ponedjeljak objavila, već je poznat. Dogodilo se to kod kod hale Limes, 21. veljače, na autoputu za beogradski aerodrom Surčin, kad je na kolonu vozila među kojima je bio i automobil srbijanskog premijera Đinđića, pokušao naletjeti kamion kojim je upravljao Dejan Milenković Bagzi, kasnije pušten iz pritvora Okružnog suda u Beogradu, a za kojim se i danas traga.

Srbijanski MUP dosad je priveo više od 7000 tisuća ljudi, od kojih je veliki broj zadržan u 30-dnevnom pritvoru, a među njima su i odvjetnici dosad osumničenih za atentat na premijera Đinđića, neki novinari (danas je priveden i Milovan Brkić, bivši glasnogovornik zabranjenog Nezavisnog sindikata policije), bivši policijski dužnosnici i tužitelji, ali i Borislav Mikelić, nekadašnji direkor "Gavrilovića" i čovjek blizak režimu bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, kojega je hrvatsko sudstvo u odsutnosti, zbog ratnih zločina u tzv. Republici Srpskoj Krajini, osudilo na 20 godina zatvora.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara