Na europskim se burzama jutros trguje oprezno

Na europskim se burzama jutros trguje oprezno
Foto: EPA

NA EUROPSKIM se burzama jutros trguje oprezno dok se čekaju nove vijesti, poslovni rezultati i makroekonomski podaci koji bi mogli potaknuti trgovanje.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na petak.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,10 posto, na 7.026 bodova, a frankfurtski DAX 0,15 posto, na 11.195 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,05 posto, na 5.016 bodova.

Podršku tržištima pruža rast Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu u petak, nakon boljih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta rada, što ukazuje na stabilan rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

No, ulagači su oprezni zbog naznaka usporavanja kineskog i gospodarstva eurozone, ali i zbog neizvjesnosti u vezi Brexita.

Oprez ulagača

Uz to, krajem prošloga tjedna analitičari u anketi Reutersa ponovno su smanjili procjene rasta zarada europskih kompanija u posljednjem lanjskom tromjesečju.

Sada procjenjuju da su kompanije iz sastava STOXX 600 indeksa u proteklom tromjesečju ostvarile 3,6 posto veću dobit u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Još 15. siječnja očekivalo se da će njihova dobit biti na godišnjoj razini veća za 6 posto.

Dosad je oko 30 kompanija iz STOXX 600 indeksa objavilo kvartalne rezultate, pri čemu ih je 50 posto nadmašilo očekivanja analitičara.

I na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,45 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na petak. Na mnogim tržištima se ne radi zbog Kineske nove godine.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, na 20.883 boda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara