Na godišnjem hadžu u Meki očekuje se dva milijuna hodočasnika

Na godišnjem hadžu u Meki očekuje se dva milijuna hodočasnika
Foto: EPA/HINA

OKO DVA milijuna muslimana iz cijeloga svijeta očekuje se tijekom sljedećeg tjedna na hodočašću u najsvetije mjesto islama Meku i u obližnje gradove, a koje počinje danas. 

Hadž, jedan od pet stupova islama, obvezan je za sve vjernike muslimanske vjere barem jednom u životu, ako posjeduju dovoljno novca za podmirenje troškova putovanja i dobrog su zdravlja te su fizički spremni za posjet rodnome mjestu proroka Muhameda. 

Obveza hadža nastupa čim vjernik prvi put u životu osigura višak materijalnih sredstava dostatan za sve troškove hodočašća, što podrazumijeva i da nije zadužen te da ima osiguran stan i opskrbu za svoju obitelj dok je odsutan.

Uz navedene uvjete, žena hodočašće mora obaviti s mahremom, svojim mužem ili muškarcem koji se njome ne može oženiti, poput brata, sina... Ako ne može obaviti hadž s mahremom na hadž kreće u skupini žena.

Za hodočasnike je Ćaba, kockasta građevina u sredini velike džamije u Meki, najsvetiji dio svetišta.

Vjernici kruže oko Ćabe kako bi obavili obred poznat kao Tawaf prije nego što krenu prema dolini Mini i započnu uspon na goru Arafat, istočno od Meke, što je vrhunac hadža.

Muškarci odijevaju ihrame ili nešivenu bijelu odjeću, a žene običnu široku odjeću koju nose u svakodnevnom životu. Žene ne smiju nositi nakit niti se smiju našminkati. 

Gotovo 1,7 milijuna hodočasnika već je stiglo s četiriju strana svijeta, pokazuju službeni podaci objavljeni u četvrtak. Kako bi im se olakšalo sudjelovanje u tom događaju golemih razmjera, hodočasnici na svojim mobitelima imaju sve veći broj aplikacija na svjetskim jezicima.

Obredi počinju u nedjelju i traju do petka, a očekuju se temperature veće od 40 Celzijevih stupnjeva.

Tijekom hadža, koji je velik logistički izazov, od 1987. dogodilo se nekoliko tragedija u kojima su stotine ljudi poginule u stampedima i u sukobima saudijske policije i iranskih hodočasnika koji su prosvjedovali protiv Sjedinjenih Država i Izraela.

U studiji koju je objavio američki istraživački institut Pew Center procjenjuje se da će broj muslimana u svijetu s 1,8 milijardi u 2015. narasti na tri milijarde do 2060., što je povećanje od 70 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara