Na gradilištu džamije u Ljubljani nađene svinjske glave, Islamska zajednica prozvala desničarski medij

Na gradilištu džamije u Ljubljani nađene svinjske glave, Islamska zajednica prozvala desničarski medij

Foto: Hina

NA GRADILIŠTE Islamskog vjerskog centra u Ljubljani, gdje će se podići prva džamija u Sloveniji, u noći s utorka na srijedu odbačene su svinjske glave, o čemu je istragu povela policija, dok je Islamska zajednica u Sloveniji pozvala sve druge vjerske zajednice da oštro osude taj čin i skrnavljenje budućeg vjerskog objekta.

Policija je objavila da se istraga vodi protiv nepoznate osobe ili osoba koji se sumnjiče za kazneno djelo poticanja na neprijateljstvo, nasilje ili netoleranciju na vjerskoj osnovi, kažnjivo zatvorom do dvije godine.

Islamska zajednica Slovenije, koju vodi muftija Nedžad Grabus, potvrdila je u priopćenju za javnost da su "gnusni čin" prvi opazili radnici koji su ujutro došli na gradilište, o čemu je onda obaviještena i policija.

Pronađene i tegle pune svinjske krvi

Na mjestu buduće džamije pronađene su svinjske glave te tegle pune svinjske krvi, a policija je izvršila uviđaj i pokrenula postupak otkrivanja nepoznatih počinitelja.

U Islamskoj zajednici Slovenije u svojoj reakciji navode da slučaj smatraju napadom na manjinsku vjersku zajednicu, pri čemu su pozvali sve ostale vjerske zajednice, uključujući Katoličku crkvu i Srpsku pravoslavnu crkvu, da taj čin energično osude.

Islamska zajednica osudila kampanju Reportera

Islamska zajednica pri tome je osudila kampanju desničarskoj oporbi bliskog tjednika "Reporter" i njegove članke u kojima se u zadnje vrijeme na "huškački" način pisalo o muslimanima u Sloveniji i "ubrzanoj gradnji" islamskog centra u Ljubljani i džamije te to povezivalo s navodnom islamskom opasnošću u Europi i migrantima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez obzira na takve huškačke napade islamski će vjerski centar obogatiti Ljubljanu i cijelu Sloveniju koja je u prošlosti već pokazala da zna živjeti u toleranciji i da su njena vrata otvorena za svakoga tko je dobronamjeran i iskren", navodi se u priopćenju Islamske zajednice Slovenije te dodaje da je neprijateljstvo bolest duha, ali i sigurnosni problem.

Ljubljanska džamija s islamskim centrom trebala bi biti završena sljedeće godine, a stajat će oko 35 milijuna eura. Trećinu novca osigurao je donacijom Katar, a očekuju se i prilozi muslimana iz Slovenije i drugih država.

Oštar odgovor Reportera

U redakciju Indexa stiglo je priopćenje iz Reportera kojim se oni ograđuju od optužbi koje je na račun ovog slovenskog tjednika iznijela Islamska zajednica.

"Povezivanje časopisa Reporter s ovim događajem je neutemeljeno i zlonamjerno. Tekst na internetskim stranicama Islamske zajednice je nedopustiv napad na slobodu medija! Kritično pisanje o džamiji u Sloveniji još nije zabranjeno. Islamska zajednica s vlastitim izjavama daje neku vrstu fetve nad Reporterom koji zbog spornog financiranja piše o džamiji u Ljubljani. Reporter se zalaže ua slobodu, posebno slobodu govora, kao i na pravo na zabrinutost u vezi izgradnje džamije koju financira Katar gdje vladaju šerijatski zakoni. Neke džamije, koje financiraju Katar ili Saudijska Arabija, na Zapadu imaju optužbe da promiču terorizam pa su zatvorene.

U Sloveniji imamo Ustavom zajamčenu slobodu novinarstva, a ta sloboda nije ograničena čak ni kad je u pitanje pisanje o funkcioniranju vjerskih zajednica. Da nije tako onda mediji ne bi mogli kritički pisati ni o funkcioniranju Katoličke crkve.

U ovom grubom napadu Islamske zajednice na Reporter može se povući paralela s kritičkim pisanjem o tome što se događa u Katoličkoj crkvi. Vjerojatno ni Dnevnik, Mladina ili neki treći slovenski medij ne može biti kriv jer su vandali grafirima pisali po crkvama, pa tako ni Reporter ne može biti odgovoran za odbačene svinjske glave na gradilištu džamije.

Ipak, ukoliko je svrha Islamske zajednice da guši medijsku slobodu ili prijeti tužbama novinarima koji pišu kritički, onda je imperativ policije da zaštiti slobodu i Ustavom zajamčene slobode.

Štoviše, mi preziremo bilo kakav oblik religijske netolerancije u svim smjerovima te se zalažemo za slobodu govora, a čak i oni s kojima se ne slažemo slobodni su izraziti svoje mišljenje", stoji u priopćenju prozvanog Reportera.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara