Na labudu s Pantana potvrđen smrtonosan virus H5N1

UGINULI labud pronađen prije tjedan dana na Pantanu kod Trogira bio je zaražen smrtonosnim virusom ptičje gripe H5N1, potvrdio je jutros Centar za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta.

Kako je za Index kazao glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Mladen Pavić Ministarstvo poljoprivrede već je u subotu, čim se saznalo da je na tom labudu utvrđen virus H5, odmah poduzelo sve propisane mjere kao da se radilo o smrtonosnom virusu, tako da nikakve dodatne mjere sada neće biti potrebno provoditi.

"Čim se dokaže da se radi o virusu ptičje gripe, bez obzira što se ne zna radi li se o najpatogenijem tipu N1, poduzimamo mjere kao da je potvrđen H5N1" - kazao nam je Pavić.

U krugu od tri kilometara od Pantana usmrćena je sva domaća perad, ukupno 1195 komada peradi, a također su dezinficirani svi objekti i nastambe gdje je perad boravila. Usmrćena perad zbrinuta je zakapanjem, rekao je Pavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom jutra gotovi su bili i nalazi na još nekoliko uginulih ptica, no niti jedna nije zaražena virusom ptičje gripe, rekao nam je Pavić.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara