Naređena eutanazija peradi oko Trogira

MINISTARSTVO poljoprivrede je u subotu navečer naredilo eutanaziju peradi u okolici Trogira zbog sprječavanja širenja ptičje gripe.

Kako je u razgovoru za Index kazao glasnogovornik ministarstva Mladen Pavić, u nedjelju bi oko podneva trebala započeti akcija eutanazije peradi u krugu od tri kilometra oko Pantane, odakle je do Čiova doletio labud koji je bio zaražen smrtonosnim tipom virusa ptičje gripe, H5N1.

"Radi se o 419 kokoši i devet pataka koje smo popisali u subotu. Popis je dovršen u subotu navečer, a eutanazija će krenuti u  nedjelju oko podneva." - kazao je Pavić u razgovoru za Index, dodavši kako labudovi neće biti eutanizirani budući da su zaštićena vrsta. No, ornitolozi će labudovima uzimati uzorke krvi, koji će potom biti analizirani.

"Svim vlasnicima eutanazirane peradi bit će isplaćena naknada sukladno cijenama na lokalnim tržnicama." - rekao je glasnogovornik, pa dodao kako će eutanaziju vršiti četveročlane ekipe; veterinar, veterinarski tehničar, zapisničar i osoba zadužena za dezinfekciju.

Zanimalo nas je kako su reagirali vlasnici peradi prilikom sastavljanja popisa peradi predviđene za eutanaziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije bilo otpora ni ljutnje, ljudi apsolutno razumiju situaciju, vide što se događa u svijetu. Nadamo se da će sve proći bez problema." - kazao je Pavić u razgovoru za Index.

Podsjetimo, prije četiri dana potvrđeno je da je uginuli labud s Čiova bio zaražen smrtonosnim tipom virusa ptičje gripe, H5N1. Dotični labud pronađen je u Slatinama na otoku Čiovu.

Ornitolozi su izvijestili kako je 19. siječnja na Pantani kod Trogira sletjelo jato od 32 labuda.

Sutradan ih je bilo 23, te se pretpostavlja da je jedan od labudova koji se izdvojio iz jata bio i mladi labud uginuo od ptičje gripe na Čiovu.

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara