Na ovim otocima Drugi svjetski rat još traje: "Ovo je Rusija"

Na ovim otocima Drugi svjetski rat još traje: "Ovo je Rusija"
Screenshot: YouTube

NEKOLIKO desetaka otoka u Pacifiku je još od Drugog svjetskog rata predmet spora između Japana i Rusije. Riječ je o Kurilskim otocima, vulkanskom otočju smještenom sjeverno od najsjevernijeg velikog japanskog otoka, koje su sovjetske snage zauzele nedugo nakon što su Amerikanci u kolovozu 1945. bacili atomske bombe na Japan.

Od tada je ovo strateški značajno otočje predmet spora između dvije zemlje, a zbog toga se kaže i da je riječ o otocima na kojima Drugi svjetski rat nikad nije završio. Spor oko ovih otoka, kako piše CNN, razlog je i zašto ove dvije zemlje nakon Drugog svjetskog rata nisu potpisale mirovni ugovor.

Upravo zbog ovog dugogodišnjeg spora, odlazak japanskog premijera Shinza Abea u Moskvu ovog tjedna mogao bi biti važan. Tamo će se Abe naći s Putinom. No kako stvari stoje, dogovor će biti teško postići. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prošlog se tjedna u Moskvi susreo s japanskim kolegom Tarom Konom te kazao kako "suverenitet nad otocima nije predmet razgovora".

"Ovo je ruski teritorij", kazao je Lavrov novinarima da bude potpuno jasno.

Zbog ovog pitanja u nedjelju je na ulice glavnog ruskog grada izašlo nekoliko stotina nacionalista koji žele da se Rusija još čvršće postavi.

Igor Skurlatov, govornik na skupu, kazao je da bilo kakva sugestija da se otočje preda Japancima znači izdaju.

Lavrov koji se prvi put sastao sa svojim japanskim kolegom, pitanje vlasništva nad otocima nazvao je ishodom Drugog svjetskog rata dodavši kako postoje značajne razlike u gledištima dviju zemalja. No Lavrov je japanskog kolegu pozvao na suradnju na otocima koji su bogati ribom.

Nakon sovjetskog zauzimanja otoka, oko 17.000 Japanaca je protjerano. Trenutno na otocima živi oko 19.000 ljudi. Na stranicama japanskog ministarstva vanjskih poslova stoji kako su otoci "sastavni dio Japana koji nikad nisu bili dio neke druge zemlje. Štoviše, Sjeverni teritorij je bio pod ilegalnom okupacijom Sovjetskog saveza i sada Rusije".

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara