Na tribini "Hrvatski studiji - moj izbor" o "sudbini" njihova tri studijska smjera

NA PITANJE kakva će biti "sudbina" tri studijska smjera na Hrvatskim studijima novinarstva, psihologije i povijesti odgovor je trebala dati večerašnja tribina "Hrvatski studiji moj izbor", održana u zagrebačkome OTV domu.

Organizatori tribine - Studentski parlament Hrvatskih studija (SPHS) i Klub studenata Hrvatskih studija (KSHS) to su pitanje postavili i na njega tražili odgovor od pozvanih gostiju - rektorice zagrebačkoga Sveučilišta Helene Jasne Mencer, predsjednika saborskoga Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvoja Kraljevića te ministra znanosti Gvozdena Flege.

Pozivu su se odazvali rektorica Mencer i Hrvoje Kraljević, dok je ministar Flego, kako je njegove riječi prenio voditelj tribine predsjednik KSHS Denis Avdagić, rekao da odluke o upisnim kvotama nisu u nadležnosti Ministarstva već da o tomu odlučuje Sveučilište u skladu sa sveučilišnom autonomijom.

Tribina je priređena pred skoru sjednicu Senata zagrebačkoga Sveučilišta najavljenu za ponedjeljak, 9. lipnja, na kojoj će Senat donijeti zaključak o upisnim kvotama za spomenuta tri studijska smjera na Hrvatskim studijima.

Na izravno pitanje voditelja tribine kako će glasovati na sjednici Senata, rektorica Mencer odgovorila je da Senat glasuje tajno te da je ona samo jedna od 42 člana toga sveučilišnoga tijela. Istaknula je kako može sa sigurnošću reći tek da Senat neće donijeti nikakvu odluku koja bi bila na štetu studenata Hrvatskih studija.

Studenti Hrvatskih studija koji su u velikome broju nazočili tribini podržali su pak Avdagićevu najavu da će 9. lipnja doći pred Rektorat i čekati da ih rektorica Mencer izvijesti o odluci Senata. Nakon što budu upoznati s odlukom, studenti Hrvatskih studija odlučit će o daljnjim koracima, rekao je Avdagić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Hrvoje Kraljević se nada i očekuje da će odluka Senata biti na dobrobit studenata Hrvatskih studija. S tim u vezi je i rekao kako mu osobno nije drago da se tzv. nulte kvote propisuju baš za sveučilišne studije, odnosno da se ne odobravaju upisne kvote za studije koji su zapravo prvi sveučilišni, a ne fakultetski studiji zagrebačkoga Sveučilišta.

Na poziv voditelja tribine okupljenim studentima govorio je i Marijan Šunjić, rektor toga sveučilišta u vrijeme kada su 1992. i osnovani Hrvatski studiji, najprije kao dvosemestralni sveučilišni komparativni studij hrvatske filozofije i društva.

Šunjić je izrazio oduševljenje činjenicom da se, kako je rekao, "Hrvatski studiji opiru svim pokušajima da ih se uništi". Istaknuo je da je osnivanje Hrvatskih studija "bio otpor polustoljetnom ideološkom monopolu" te da je uspostavljanje konkurencije posebno važno u društvenim i humanističkim znanostima.

Na studentsko pitanje čiji je onda interes da se "ruše Hrvatski studiji", Šunjić je odgovorio kako se radi o problemu nekih ljudi koji su, osnivajući Hrvatske studije, mislili da su to njihove privatne institucije.

Rektorica Mencer koja je napustila tribinu nešto prije završetka, studentima je rekla kako je, zbog najava da će biti gađana svježim rajčicama, ponijela šestinski kišobran. Ipak, nije ga trebala upotrijebiti jer su i nju, kao i ostale goste tribine, studenti ispratili pljeskom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara