Na Wall Streetu pale cijene tehnoloških dionica

Na Wall Streetu pale cijene tehnoloških dionica
Foto: Hina/EPA

NA Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 oslabio treći dan zaredom, kao i Nasdaq indeks, jer je oštar pad cijena dionica na kineskim burzama izazvao zabrinutosti zbog mogućeg usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 39 bodova ili 0,15 posto, na 26.486 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,04 posto, na 2.884 boda, a Nasdaq indeks 0,67 posto, na 7.735 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi jučer se trgovalo oprezno jer je ulagače zabrinuo pad cijena dionica na burzi u Šangaju za više od 4 posto, i to premda je kineska središnja banka najavila poticajne monetarne mjere.

Prvi dan trgovanja s novim kineskim i američkim carinama

Nakon praznika, koji je trajao cijelog prošlog tjedna, u Kini se jučer radilo prvi put otkako su na snagu stupile nove carine koje su jedan drugom nametnuli Washington i Peking.

Kineska središnja banka najavila je da će od 15. listopada biti smanjena stopa izdvajanja obveznih rezervi i velikih i malih banaka za jedan postotni bod.

Na taj se način smanjuju troškovi financiranja kompanija, što bi trebalo podržati rast gospodarstva, kojemu šteti višemjesečni trgovinski rat između SAD-a i Kine.

Unatoč poticajnim monetarnim mjerama, cijene dionica u Šangaju jučer su oštro pale, kao i tečaj kineskog juana.

Posljedica je to strahovanja ulagača od usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, što bi moglo izazvati i usporavanje rasta globalnog gospodarstva.

Pad cijena dionica tehnološkog sektora

Najviše su jučer na Wall Streetu pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, za 1,2 posto, koji je ove godine predvodio po rastu.

"Taj je sektor osjetljiv na procjene globalnog rasta. Uvijek kada se pojave zabrinutosti u vezi rasta, taj se sektor nađe pod pritiskom", kaže Chad Morganlander, portfelj menadžer u tvrtki Washington Crossing Advisors.

Zbog toga je jučer S&P 500 indeks oslabio treći dan zaredom, kao i Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica.

Prethodnih dana tržište je bilo pod pritiskom zbog strahovanja ulagača da bi američka središnja banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata jer bi nastavak snažnog rasta najvećeg svjetskog gospodarstva mogao potaknuti i rast inflacije.

Pad cijena i na europskim burzama

Još nedavno ulagači na tržištu kapitala nadali su se da je ciklus povećanja kamata pri kraju, no Fed je pije 10-ak dana signalizirao da bi, osim u prosincu, kamate mogao povećati još u tri navrata u idućoj godini, a potom još jednom na početku 2020.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale.

Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,16 posto, na 7.233 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,36 posto, na 11.947 bodova, a pariški CAC 1,10 posto, na 5.300 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara