Na Wall Streetu S&P 500 pao, Dow Jones porastao

Na Wall Streetu S&P 500 pao, Dow Jones porastao
Foto: 123rf

NA WALL Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks pao zbog oštrog pada cijene dionice Facebooka, dok je Dow Jones porastao zahvaljujući jačanju industrijskog sektora nakon dogovora SAD-a i Europske unije da će pregovarati o trgovinskim pitanjima.

Dow Jones ojačao je 112 bodova ili 0,44 posto, na 25.527 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,30 posto, na 2.837 bodova, a Nasdaq indeks 1,01 posto, na 7.852 boda.

Cijena dionice Facebooka rekordno pala

Pad S&P 500 i Nasdaq indeksa posljedica je pada cijene dionice Facebooka za 19 posto, što je njezin rekordni dnevni pad, nakon što je ta društvena mreža objavila kvartalne poslovne rezultate i upozorila da će njezini prihodi u idućem razdoblju rasti sporije od troškova poslovanja.

To je pritisnulo cijeli tehnološki sektor pa je S&P indeks tog sektora izgubio 1,6 posto.

Zbog slabijih kvartalnih poslovnih rezultata nego što se očekivalo, na vrijednosti su jučer izgubile još neke dionice, uključujući dionicu lanca restorana brze hrane McDonald's, čija je cijena pala 1,7 posto.

No kao i u prethodnom dijelu sezone objava kvartalnih izvješća, većina kompanija izvijestila je o boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Snažan rast dobiti kompanija

Dosad je više od 160 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća, pri čemu je njih gotovo 86 posto ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle više od 22 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva te poreznim promjenama u SAD-u početkom godine.

I dok je S&P 500 pao, Dow Jones indeks porastao je zahvaljujući usponu cijena dionica u industrijskom sektoru.

Sastanak Juncker-Trump

Taj je sektor u usponu jer su se dan prije predsjednik SAD-a Donald Trump i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker na sastanku u Washingtonu dogovorili da će krenuti u pregovore o uklanjanju carina i drugih prepreka u trgovini.

Radit će se, poručeno je, na uklanjanju carina na industrijske proizvode i pitanjima carina koje je SAD uveo za čelik i aluminij iz EU-a, kao i carina na američke proizvode koje je kao odgovor uvela Europa.

Među dobitnicima je jučer bio i energetski sektor, s prosječnim rastom cijena dionica za 1 posto, što se zahvaljuje rastu cijena nafte nakon vijesti o poremećajima u dijelu isporuka nafte iz Saudijske Arabije.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,06 posto, na 7.663 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,83 posto, na 12.809 bodova, a pariški CAC 1,0 posto, na 5.480 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara