Wall Street porastao nakon sastanka Trumpa i Junckera

Wall Street porastao nakon sastanka Trumpa i Junckera
Ilustracija: 123rf

NA WALL Streetu su u srijedu cijene dionica porasle nakon vijesti da je predsjednik SAD-a Donald Trump osigurao koncesije po pitanju trgovine između SAD-a i Europske unije, a podršku tržištu pružili su i bolji poslovni rezultati kompanija nego što se očekivalo.

Dow Jones ojačao je 172 boda ili 0,68 posto, na 25.414 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,91 posto, na 2.846 bodova, a Nasdaq indeks 1,17 posto, na 7.932 boda.

S&P na najvišim razinama od kraja siječnja

Skok S&P 500 indeksa na najvišu razinu od kraja siječnja pripisuje se vijesti da su se predsjednik Trump i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker na sastanku u Washingtonu dogovorili da će krenuti u pregovore o uklanjanju carina i drugih prepreka u trgovini.

Trump je na konferenciji za medije kazao da je postignut dogovor da će se raditi u smjeru uklanjanja carina na industrijske proizvode, ali i povećanju američkog izvoza ukapljenog prirodnog plina (LNG) i soje u Europu.

Trump je rekao da će se u pregovorima riješiti i pitanja visokih carina koje je SAD uveo za čelik i aluminij iz EU-a, kao i carina na američke proizvode koje je kao odgovor uvela Europa.

Još nije poznato jesu li dvije strane ostvarile napredak u spornom pitanju mogućih carina SAD-a na uvoz automobila iz Europe, no Juncker je kazao da su se dogovorili da neće uvoditi nove carine za vrijeme razgovora.

"Zahvaljujući vijesti o izbjegavanju trgovinskog rata, tržište je poraslo. Tim više što su zarade kompanija vrlo snažne, a snažni su i gospodarski pokazatelji", kaže Michael Antonelli, direktor u tvrtki Robert W. Baird.

Među najvećim dobitnicima tehnološki sektor

Među najvećim je dobitnicima jučer bio tehnološki sektor jer su cijene dionica Facebooka i Microsofta skočile za 1,3, odnosno 2,9 posto i dosegnule najviše razine u povijesti.

Međutim, u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta, dionica Facebooka pojeftinila je čak 9 posto jer su pojedini podaci iz kvartalnog izvješća te društvene mreže bili slabiji nego što su analitičari očekivali.

Zbog podbačaja u rezultatima, jučer je oštro, 4 posto, pala i cijena dionice General Motorsa, dok je, s druge strane, cijena Coca-Cole skočila gotovo 2 posto jer je taj proizvođač pića izvijestio o većoj dobiti i prihodima nego što se očekivalo.

Od 148 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile poslovna izvješća, njih gotovo 86 posto ostvarilo je veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle više od 22 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva te poreznim promjenama u SAD-u početkom godine.

A na europskim su burzama jučer, uoči sastanka između Trumpa i Junckera, cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,66 posto, na 7.658 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,87 posto, na 12.579 bodova, a pariški CAC 0,14 posto, na 5.426 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara