Nadzorni odbor i predsjednik grabili "lopatama" u blagajnu Turističke zajednice Zagreba

Nadzorni odbor i predsjednik grabili "lopatama" u blagajnu Turističke zajednice Zagreba

Tekst: I. Ćimić
Foto: Goran Matejak (Cropix)

KAKO doznaje Index, državna revizija pronašla je u Turističkoj zajednici grada Zagreba niz nepravilnosti, a posebice bodu u oči pozajmice koje su iskorištavali članovi Nadzornog odbora za osobne potrebe, te predsjednik TZ-a za potrebe sportskih klubova.

Revizija: Novac se ne troši namjenski

Prema dokumentaciji koju posjeduje Index.hr, Turistička zajednica grada Zagreba, koja bi se trebala isključivo baviti promocijom Zagreba i zagrebačkog turizma, dala je Košarkaškom klubu Cibona čak 3 milijuna kuna. No, tu nije kraj jer su tvrtkama u Zagrebu podijelili još oko 285 tisuća kuna, a predsjednik Nadzornog odbora Vladimir Velnić osigurao je i osobnu pozajmicu od 25 tisuća kuna.

Državna revizija sredinom prošle godine, ispitujući poslovanje Turističke zajednice, između ostalog je zaključila kako se novac osiguran za projekte "sufinanciranja i potpora značajnih klubova u međunarodnim natjecanjima" ne troši namjenski, što je suprotno ciljevima i zadaćama turističkih zajednica, kao i davanje pozajmica fizičkim i pravnim osobama, odnosno nenamjensko korištenje sredstava. Dokumet je star gotovo pola godine, no tek nam je sada postao poznat.

Tomašević: Od kada su nas "uhvatili", to više ne radimo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istina je kako je revizija našla te propuste, a nalaz smo primili sredinom prošle godine. Moram naglasiti kako su sve pozajmice vraćene, a mi smo na Turističkom vijeću donijeli odluku kako to više nećemo raditi. Time je ovaj slučaj za nas zatvoren", rekla je za Index u telefonskom razgovoru Amelia Tomašević, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba. Također, Tomašević kaže kako je o svemu obaviješteno i resorno Ministarstvo turizma, no iako smo poslali upit te zatražili očitovanje ministra Damira Bajsa, oni o ovoj temi nisu htjeli govoriti.

Što se tiče pozajmice od čak 3 milijuna kuna KK Ciboni, jedino njeno objašnjenje bilo je kako je predsjednik TZ-a grada Zagreba bio Ivo Jelušić koji je, osim što obnaša dužnost zamjenika gradonačelnika, ujedno i predsjednik KK Cibone.

"Oni su taj novac uredno vratili u dogovorenom roku i s kamatama. Kada je revizija otkrila propust i upozorila nas da ne radimo u sklopu našeg Statuta, obvezali smo se kako to više nećemo raditi", objasnila nam je Tomašević i dodala kako su predsjedniku NO-a Velniću osigurali pozajmicu od 25 tisuća kuna zbog bolesti.

Velnić: Čovjek od osobnog Bandićevog povjerenja

"I on je taj novac vratio u dogovorenom roku", kaže nam Tomašević. Inače, za one koji ne znaju, Velnić je bio na čelu TZ-a Zagreba prije Tomašević, a dolaskom Bandića na vlast u glavnom gradu Hrvatske bio je i potpredsjednik Gradske skupštine. Vlasta Pavić svojedobno je odbila potpisati Velnićevo imenovanje jer je raspolagala informacijom da je ovaj 18 mjeseci ležao u Lepoglavi zbog pronevjere, i to osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Do prije tri godine bio je predsjednik Nadzornog odbora zagrebačkog Holdinga, a smatra se osobom od najvećeg povjerenja Milana Bandića. Iako nas je zanimalo više detalja o cijelom slučaju, direktorica Tomašević nam je obećala i pisano obrazloženje, no njega nakon telefonskog priznanja o nezakonitostima nismo dobili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara