Najgore masovno ubojstvo - 1982. godine u Južnoj Koreji

NAKON OTKRIĆA da je počinitelj jučerašnjeg masakra na Sveučilištu Virginia Tech - najgoreg masovnog ubojstva vatrenim oružjem u američkoj povijesti - rodom iz Južne Koreje, mnogi poznavatelji svjetske crne kronike su se podsjetili da se neslavni rekord te vrste zbio upravo u toj zemlji.

26. travnja 1982. godine je južnokorejski policajac Woo Bum-Kon nakon svađe sa svojom djevojkom otišao u policijsku oružarnicu, uzeo pušku i veliki broj ručnih bombi te krenuo kucati na vrata žitelja okruga Uireyong, gdje mu se nalazila postaja odakle je nedugo prije toga premješten iz Seula.

Woo Bum-Kon je ukućanima govorio da ih treba radi rutinske provjere, a čim bi ga primili u kuću likvidirao ih je puškom, pištoljem ili ručnom bombom pri čemu su zbrisane cijele obitelji. Njegov pohod je poharao pet sela, a na kraju je, ostavši bez streljiva digao sebe u zrak, prethodno uz sebe lisičanama vezavši troje nedužnih prolaznika - svoje posljednje žrtve.

Tom prilikom je ubijeno 58 ljudi, što Woo Bum-Kona čini najvećim masovnim ubojicom u povijesti.

Zlodjelo koje je jučer počinio Woo Bum-Konov sunarodnjak je, pak, većinu svjetskih medija podsjetila na neke slične tragedije u povijesti.

Odmah iza masakra u okrugu Uireyong po broju žrtava slijedi masovno ubojstvo koje je 1927. godine u gradu Bath u američkoj državi Missouri počinio Andrew Kehoe, farmer koji je svoj prosvjed protiv lokalnih poreza izrazio dinamitom dignuvši u zrak sebe i osnovnu školu, pri čemu je poginulo 45 ljudi, većinom malodobnih učenika.

Treće najgore masovno ubojstvo na svijetu je, pak, počinjeno 1996. godine u gradu Port Arthuru u australskoj državi Tasmanija, gdje je Martin Bryant s automatskom puškom ubio 35 ljudi. Bryant je danas smješten u psihijatrijsku ustanovu, a Australija je donijela oštre zakone kojima se regulira posjedovanje oružja.

Jučerašnja tragedija se, po broju žrtava, nalazi na četvrtom mjestu.

Na petom mjestu je masakr koji se 1991. godine zbio u teksaškom gradu Killeen kada je kafiću "Luby" 35-godišnji bivši mornar George Hennard ubio sebe i još 21 gosta.

Na šestom mjestu je masakr kojeg je sedam godina ranije u "McDonaldsovom" restoranu u San Diegu počinio James Oliver Huberty, 41-godišnji zavarivač bijesan zbog gubitka posla. Tom prilikom je ubijena 21 osoba.

Godine 1996. je u škotskom selu Dunblane 41-godišnji Thomas Dunblane u lokalnoj osnovnoj školi ubio učiteljicu i 17 malodobnih učenica, što je godinu dana kasnije omogućilo novoizabranoj vladi Tonyja Blaira da zabrani posjedovanje pištolja u Velikoj Britaniji. Masakr koji je devet godina ranije u mjestu Hungerford počinio 27-godišnji nezaposleni radnik Michael Robert Ryan te uz sebe ubio još 16 ljudi  je, pak, vladu Margaret Thatcher nagnao da zabrani posjedovanje poluautomatskih pušaka.

Neki od tih nemilih događaja su imali i snažan utjecaj na američku, a i time i svjetsku, popularnu kulturu.

Godine 1966. se tako na toranj Sveučilišta Texas, popeo 25-godišnji student i bivši marinac Charles Whitman, naoružan snajperom. Prije nego što ga je ubila policija uspio je ubiti 15 ljudi. Događaj je kasnije poslužio kao inspiracija za hvaljeni film "Mete" Petera Bogdanovicha iz 1968. godine.

Godine 1986. je, pak, živčano rastrojeni poštanski službenik Patrick Sherill u gradu Edmond u Oklahomi ubio 14 ljudi. Taj je događaj ovjekovječen u engleskoj frazi "going postal" kao i kontroverznoj video-igri "Postal".

Najpoznatije masovno ubojstvo počinjeno u srednjoj školi se dogodilo 1999. godine u američkom gradu Columbineu kada su Eric Harris i Dylan Kliebold ubili 12 učenika, 1 nastavnika te sebe. Taj je događaj ovjekovječen u nagrađivanom, ali i kontroverznom dokumentarcu Michaela Moorea "Bowling for Columbine".

Iako je taj masakr najpoznatiji, ipak nije najgori ikada počinjen u srednjoj školi. Taj neslavni rekord ipak pripada Starom kontinentu za što se 2002. godine u njemačkom gradu Erfurtu pobrinuo 19-godišnji Robert Steinhäuser, ubivši 13 nastavnika, 3 učenika i sebe.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara