Najjači udar vjetra zabilježen danas u Zagrebu je 101 km/h. Evo kada će prestati

Najjači udar vjetra zabilježen danas u Zagrebu je 101 km/h. Evo kada će prestati
Foto: Jan L.

METEOROLOGINJA Dunja Mazzocco Drvar Indexu je rekla kako je danas najjači zabilježeni udar vjetra bio 101 km/h, a da je srednji vjetar (konstantni vjetar) oko 50 km/h. Sjeća se kako je slična jaka oluja u Zagrebu bila 11. studenoga 2013. godine kada je najjači udar iznosio 97 km/h.

Mazzocco Drvar smo pitali i kada će prestati ovakav vjetar. Kaže da se smirivanje očekuje do kraja dana i tijekom noći, ali da vjeruje da je najgore prošlo.

I Meteoalarm za zagrebačko područje bit će na snazi i sutra, ali neće više biti narančasto upozorenje kao danas, već žuto.

Za danas piše kako bi udari vjetra mogli ići i 120 km/h, dok za sutra "samo" jače od 65 km/h.

Policija upozorila građane da ne izlaze

Podsjetimo, zagrebačka policija izdala je upozorenje jutros za sve građane.

"Zbog jakog i olujnog vjetra koji će i tijekom današnjeg dana puhati na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, preporučuje se građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno. Pogotovo se to odnosi na starije osobe i djecu. Preporučamo građanima da koriste javni prijevoz. Također pozivamo građane da ne odlaze u okolno gorje. 

U slučaju potrebe za pomoći nazovite na žurni broj 112", stoji u upozorenju PUZ-a građanima Zagreba i Zagrebačke županije.

240 intervencija do 7:15

"Do 7:15 sati Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je 240 intervencija operativnih službi, a dvije su osobe ozlijeđene uslijed jakog i olujnog vjetra", stoji u jutrošnjem MUP-ovom izvješću o stanju na terenu u kojemu su i upozorili građane da zbog vjetra ne izlaze na otvoreno bez potrebe.  

Na koordinacijskom sastanku gradskih službi proglašen je i prvi stupanj pripravnosti. Iz Grada Zagreba poručili su da je na terenu osam tisuća vatrogasaca koji saniraju nastalu štetu te da su službe na terenu 24 sata.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je da se ovakvo nevrijeme u Zagrebu ne pamti u zadnjih 45 godina.

Iz Hrvatskih šuma jutros su izdali upozorenje građanima da se što manje zadržavaju u zonama šuma i parkova.

Priopćili su da je zbog jakog vjetra noćas i jutros zabilježeno padanje stabala i grana u podsljemenskoj zoni i zoni park-šuma te da mole građane da se što manje zadržavaju u zoni Tuškanca, Jelenovca, Zelengaja, Šestinskog dola, Kraljevca i Maksimira.

Napominju i da građani koji žive uz šumu trebaju izbjegavati zonu šume i parkova u svim dijelovima Hrvatske gdje puše olujni vjetar, a dodali su i da će sanaciju započeti čim to okolnosti budu dopuštale.

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara