Najmanje 24 civila ubijena u američkom zračnom napadu u Afganistanu

Najmanje 24 civila ubijena u američkom zračnom napadu u Afganistanu
Foto: Hina/EPA

ISTRAGOM UN-a utvrđeno je da su najmanje 24 afganistanska civila, većinom žena i djece, poginula u američkom zračnom napadu u južnoj pokrajini Helmandu ovaj tjedan, čime se broj žrtava zračnih operacija još povećao.

Istragom UN-a utvrđeno je da su najmanje 24 afganistanska civila, većinom žena i djece, poginula u američkom zračnom napadu u južnoj pokrajini Helmandu ovaj tjedan, čime se broj žrtava zračnih operacija još povećao.

Američka vojska kaže da istražuje incident u utorak u kojemu je helikopter pogodio naselje za vrijeme zajedničke operacije s SAD-om i afganistanskim snagama u okrugu Garmsir u Helmandu.

UN upozorava na oštro povećanje civilnih žrtava, osobito djece

Lokalni stanovnici kažu da je najmanje 30 ljudi ubijeno u napadu koji se dogodio u jeku povećanja zračnih operacija dok američka vojska zauzima agresivniji pristup da prisili talibane na mirovne pregovore.

Misija UN-a u Afganistanu upozorava na oštro povećanje civilnih žrtava zračnih napada te osobito ističe da stradavaju djeca.

"Početna saznanja ukazuju na to da su većina žrtava žene i djeca", rečeno je u izjavi o zadnjem incidentu u Helmandu.

"Misija aktivno radi na tome da provjeri informacije o tome da je ubijeno do desetero djece i osam žena te da je troje djece ranjeno, među njima osmogodišnjak", navodi se.

Prema podacima UN-a, 649 je civilnih žrtava zračnih napada u prvih devet mjeseci, a to je više nego u cijeloj godini, od 2009. kad je UNAMA počeo sustavno bilježiti civilne žrtve.

U prvih devet mjeseci ove godine, američki zrakoplovi ispustili su 5213 razornih sredstava, više nego bilo koje druge godine nakon 2011. kada je bilo više od 100.000 vojnika u Afganistanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara