Najniži rejting HDZ-a u zadnje dvije godine, 62 posto građana ne odobrava politiku Vlade

PREMIJER i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader neće po dobrom pamtiti posljednji mjesec 2005. godine. Naime, njegova stranka u njemu bilježi najnižu popularnost u posljednje dvije godine.

Prema terenskom istraživanju agencije Puls na reprezentativnom uzorku od 1000 punoljetnih građana RH pokazuje da su afera s povratom imovine folksdojčerima i uhićenje Ante Gotovine itekako negativno utjecale na imidž najveće hrvatske stranke. Radi se o najnižoj javnoj potpori HDZ-a u zadnje dvije godine, odnosno otkako je HDZ ponovo došao na vlast u Hrvatskoj.

Trenutno najpopularnija stranka je SDP, koji je u Pulsovom istraživanju dobio 22,2 posto glasova, četiri posto više od prošlog mjeseca. HDZ je drugi s 19,4 posto, što je za osam posto manje od studenog. SDP je tako po drugi put u zadnje dvije godine postao najpopularnija stranka u Hrvatskoj.

Popularnost HSP-a i dalje raste, pa su pravaši tako došli do pozicije treće najpopularnije stranke s 14,2 posto glasova, što je tri posto više od studenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrti je HSS s 9,7 posto, a slijede ga HSU (7,9 posto), HNS (5,7 posto) i HSLS (4,5 posto). Ostalih 10,5 posto ispitanika izjasnilo se da bi glasalo za neku drugu stranku da su danas parlamentarni izbori, dok je neodlučnih 5,8 posto.

Zbog uhićenja Gotovine drastično je pala potpora ulasku Hrvatske u Europsku uniju, pa tako više od dvije trećine građana smatra da zemlja ide u lošem smjeru, njih 67,6 posto. Samo 17,3 posto građana misli da zemlja ide u dobrom smjeru.

62,5 posto ispitanika kazalo je kako ne odobrava poteze koje vuče Vlada Ive Sanadera, dok Vladinu politiku odobrava 18,8 posto građana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara