Najraniji rok za sazivanje novog Sabora - Stara godina

NA TRI birališta pronađeno je nekoliko glasačkih listića viška, tako da se izbori ondje moraju ponoviti 9. prosinca. Jedan mandat je ponovno težak oko 17 tisuća glasova, dijaspora najvjerojatnije daje pet mandata, a rok za sazivanje Sabora će biti, najvjerojatnije, 31. prosinca, saznajemo danas u DIP-u.

Odaziv birača u Hrvatskoj je 63,53 posto, za razliku od  2003. godine kada je odaziv bio nešto veći od 68,67 posto, a glasalo je i 22,67 posto dijaspore (92.200 birača), s tim da na BiH tu otpada 82 220 glasova, što znači da je ondje odaziv bio 28,95 posto. Važećih listića u dijaspori ima 89.372 pa to podijeljeno na 17 tisuća koliko vrijedi mandat daje pet mandata u Hrvatskom saboru. Podaci su to od danas u podne, kada je sve skupa bilo prebrojano 99,93 posto glasova.

"Imamo podočnjake"

Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin nije se htio upuštati u preračunavanje ovih brojki u mandate, a na pitanje o tome koliko stranke postotaka glasova dobivaju na nacionalnoj razini odgovara da je DIP u ovom trenutku spreman isporučiti jedino brojke po izbornim jedinicama.

"Članovi izbornog povjerenstva i našeg tima radili su po 25 i po 35 sati bez prestanka i imamo malo podočnjake. Sve analize smo usmjerili na to da ne bi bilo kakve nepravilnosti. Službene rezultate dat ćemo kada se zatvore i ponovljeni izbori na tri biračka mjesta, nakon čega prolazi 48 sati žalbenog roka", kaže Hrvatin. To znači da će se konačne brojke, koje neće puno utjecati na ove koje su danas iznesene, biti poznate najranije 11. prosinca, a ako se nitko ne bude žalio, tada počinje rok za sastavljanje novog saziva Sabora od 20 dana.

Jakob Miletić iz DIP-a kazao je kako su se listići viška zatekli u Negoslavcima, gdje  su birači za manjine ubacili svoje glasove u redovne biračke kutije, dok se na dva birališta u Zadru dogodilo da su glasači koji su glasali izvan svog mjesta prebivališta  trebali  ubaciti svoj listić u posebne kutije, no oni su ubacili listiće u redovne kutije.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara