Najveći Putinov kritičar otišao iz Rusije

Najveći Putinov kritičar otišao iz Rusije
Foto: EPA

DAN nakon što su mu vlasti zabranile odlazak iz Rusije, vodeći oporbeni aktivist Aleksej Navaljni otputovao je u Strasbourg na izricanje pravorijeka Europskog suda za ljudska prava po tužbi koju je podnio zbog učestalih privođenja kojima je izložen i drži ih politički motiviranima.

Navaljnog je policija spriječila da otputuje u utorak zbog neplaćene novčane kazne za koju on tvrdi da je nametnuta iznenada i protuzakonito kao izlika da mu se spriječi odlazak iz Rusije.

Savezna služba koja je 42-godišnjem Navaljnom blokirala izlazak iz  zemlje, nije odgovorila na Reutersov zahtjev za komentar. 

Platio kaznu

Međutim, agenciji TASS ta je služba u utorak navečer potvrdila da je ukinula zabranu putovanja pošto je Navaljni platio kaznu. 

Antikorupcijski aktivist Navaljni, odvjetnik po profesiji, više je puta uhićen zadnjih godina tijekom prosvjeda protiv vlasti, većinom zabranjenih. 

Vodeći oporbeni aktivist postao je nakon velikih prosvjeda u Rusiji 2011. i 2012. godine.

Navaljni se smatra žrtvom "nezakonitih uhićenja" i "proizvoljnog uskraćivanja slobode" i uzalud se žalio na ta uhićenja pred ruskim pravosuđem prije nego što se obratio sudu u Strasbourgu.

Europski sud za ljudska prava treba pravorijek po tužbi Alekseja Navaljnog izreći u četvrtak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara