Nakon Kajina i Josipovića, Pusić i Milan Bandić pred novinare s Mesićem

Nakon Kajina i Josipovića, Pusić i Milan Bandić pred novinare s Mesićem

Tekst: R.R.
Foto: Igor Sambolec (Cropix)

"MILAN BANDIĆ je moj dobar prijatelj", bio je odgovor predsjednika RH Stjepana Mesića kada su ga novinari prigodom posjete Pan papirnoj industriji pitali da komentira "hoću-neću" predsjedničku kampanju trenutnog zagrebačkog gradonačelnika. Naime, povod za takvo pitanje bila je činjenica da je Mesić posjetio tvornicu zajedno s Bandićem, a danas u pratnji nisu bili ni Ivo Josipović, Damir Kajin, a ni Vesna Pusić kao posljednjih dana.

Štoviše, Mesić je branio svog "prijatelja" dodajući kako se ne može govoriti o neodlučnosti Bandića jer "predsjednička kampanja nije ni počela".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za najblesaviju odluku uvijek imate vremena, a za najodgovorniju funkciju u državi čovjek mora itekako vagati i donijeti pravu odluku u pravo vrijeme", rekao je pak Bandić o svojoj nesuđenoj kandidaturi pohvalivši se da je u sjajnoj psihofizičkoj formi jer je istrčao zagrebački maraton i to sa 30 minuta boljim vremenom nego prošle godine.

Mesića ne čudi što političari blokiraju istrage o korupciji: Prilika čini lopova!

Mesić se u razgovoru s novinarima dotakao izvješća Europske komisije. Predsjedniku, naime, nisu nimalo čudne optužbe iz Bruxellesa da hrvatski političari blokiraju istrage o korupciji jer, kako kaže, "prilika čini lopova!" Mesić je istaknuo da se problem korupcije neće riješiti tako lako zbog sporog pravosuđa i zbog lošeg sustava. Nije kaže Mesić, riječ samo o političarima, a najveći je problem javna nabava. "Uvijek imamo iste igrače i iste afere", kaže Mesić i objašnjava kako ni Europa nije lišena korupcije, ali u njoj se, za razliku od Hrvatske, krivci kažnjavaju.

Mesić tumači kako će se Ustav mijenjati upravo zbog europskih zahtjeva u borbi protiv korupcije. No, predsjednik smatra da bi trebalo uvesti i neke izmjene o kojima se dosad nije razgovaralo. "Bilo bi dobro donijeti odredbu prema kojoj predsjednik ne mora potpisati neki zakon ukoliko njime nije zadovoljan. Također, treba onemogućiti onima koji počine kazneno djelo u jednoj državi da samo pretrče granicu i s druge strane budu slobodni ljudi", kaže Mesić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara