Nakon Osijeka i Vukovara, uskrsnuo i "slučaj Zadar"

NAKON četrnaest godina sve češće izlaze na vidjelo ubojstva srpskih civila, pa se tako ovih dana prisjećamo razdoblja između 1991. i 1993. godine, kad je u Zadru i okolici ubijeno između deset i dvadeset civila srpske nacionalnosti.

Na prostoru koji je cijelo vrijeme rata bio pod nadzorom hrvatskih vlasti i policije događala se su se ubojstva srpskih civila koja do danas nisu razjašnjena. Osim likvidacija, minirane su i srpske kuće, a počinitelji do danas nisu pronađeni i sankcionirani.

Kako piše Slobodna Dalmacija, ova ubojstva nitko nije osudio, uključujući medije, Crkvu i vlast.

Nenad Aćimović, hrvatski policajac srpske nacionalnosti ubijen je pod nerazjašnjenim okolnostima u listopadu 1991.

Gojko Bjelanović, također srpske nacionalnosti, priveden je u zadarski MUP nakon prijave, no ona je proglašena neutemeljenom i on je pušten kući. Par dana kasnije brutalno je ubijen.

Ubojstvo trojice ratnih zarobljenika počinio je u gardijskom zatvoru naoružani član Općinskog odbora HDZ-a Zadar, Davor Vukić, a kako piše "Slobodna", za počinjeni zločin kojim je prekršena Ženevska konferencija o ratnim zarobljenicima, nitko nije odgovarao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncem 1991. također je pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen Srbin Krsto Kosović, kojeg su osobe obučene u gardijske odore izvukle iz kuće i nakon što su ga usmrtile ostavile da leži u jarku u donjem rublju.

Srbin Srećko Kereš uspio je preživiti nakon što su mu u ožujku 1993. dvije osobe u uniformama Hrvatske vojske upale u stan, opljačkali ga, uništili stan, a prije nego su otišli nožem su mu odrezali uho, a njega i suprugu čvrsto vezali uz stolac. Kereš se uspio osloboditi i pozvati pomoć i tako si spasiti život.

Kao nestala osoba vodi se i Pavao Opsenica, koji je kao časnik bivše JNA namjeravao ostati živjeti u Zadru, ali mu se, nakon što su ga iz stana odvele dvije osobe koje su se predstavile kao pripadnici Ministarstva obrane, izgubio svaki trag. Sumnja se da je ubijen i zakopan, a "Slobodna" piše i o slučaju ubijenog ravnatelja zadarskog Doma umirovljenika Radovana Pandurskog, čiji je leš pronađen u kontejneru za smeće.

Ubojstava je očito bilo još, no policija počinitelje nikada nije pronašla, a ostaje upitno je li istraga o tim slučajevima ikada provedena.

(Foto: HRT)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara