Među uhićenim "Škorpionima" hrvatski policajci

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA policija privela je na obavijesni razgovor desetak osoba za koje se sumnja da su bili pripadnici zloglasne srpske jedinice "Škorpioni", a od kojih su dvojica hrvatski policajci.

Glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Miroslav Janić tu je vijest i službeno potvrdio.
Policija je do podneva pretražila obiteljske kuće osoba privedenih na obavijesni razgovor i tom prigodom pronašla više komada raznih vrsta ilegalnog pješačkog naoružanja, streljiva i četničkih vojnih odora.

Janić je pojasnio kako je riječ o nastavku kriminalističke obrade koju je policija početkom tjedna započela uhićenjem Slobodana Davidovićem u mjestu Banovci kraj Vinkovaca. Njega se sumnjiči da je kao pripadnik "Škorpiona" počinio kazneno djelo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u BiH, odnosno sudjelovao u likvidaciji šestorice Bošnjaka zarobljenih nakon pada Srebrenice 1995.

Glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Miroslav Janić kazao je da će se nakon završetka obavijesnih razgovora znati hoće li policija protiv privedenih podnijeti prijave i uhititi ih.

Akcija policije uslijedila je samo dan nakon što je u tisku objavljeno da u Hrvatskoj živi najmanje desetero bivših pripadnika "Škorpiona" i da policija, Državno odvjetništvo i sigurnosne službe o tome imaju niz saznanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O zločinima "Škorpiona" počelo se pisati nakon što je nedavno na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću prikazana amaterska video snimka likvidacije šestorice Bošnjaka iz Srebrenice. U međuvremenu srbijanske vlasti pokrenule su akciju njihova hvatanja, u što se uključila i Hrvatska.

Nakon uhićenja Davidovića glavni državni odvjetnik Mladen Bajić je rekao da je sa srbijanskim tužiteljstvom razmijenio sve potrebne informacije i dokaze kojima raspolažu, te najavio da se i od haškog tužiteljstva očekuju neki podaci.

Uz Davidovića su uhićena još petorica pripadnika "Škorpiona" i to u Srbiji i Crnoj Gori.

Šokantno je kako su se dvojica pripadnika "Škorpiona" nakon počinjenih stravičnih zločina i egzekucije muslimanskih civila iz Srebrenice kasnije zaposlili, ni manje ni više, nego u MUP-u RH.

Jedan od njih još uvijek radi taj posao, i to kao policijski službenik u policijskoj stanici u Tovarniku, dok je drugi iz policije otišao tek nakon 2000. godine, u sklopu reforme policije koju je proveo ministar Šime Lučin, kada je postao višak.

Obojica su u policiju primljeni nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i Erdutskog sporazuma, koji Hrvatsku obvezuje da u policiji ima određeni broj zaposlenika srpske nacionalnosti.

Nije dokazano da li su privedeni hrvatski policajci vršili likvidaciju civila, a protiv njih nisu nikad podnesene kaznene prijave.

U petak su pretreseni stanovi obojice policajaca koji se terete za strašne zločine, te su oni pozvani na obavijesni razgovor.

Poznato je kako osam od deset privedenih "Škorpiona" stalno borave i rade u Hrvatskoj, a čak trojica od jedanaest pripadnika te zloglasne jedinice, koliko ih stalno boravi u Hrvatskoj, su Hrvati po nacionalnosti.

Kako piše Jutarnji list, jedan od njih je D.K. iz Vinkovaca i zaposlen je u jednom tamošnjem poduzeću. Nakon okupacije Podunavlja navodno se pridružio "Škorpionima".

Drugi od njih također je iz Vinkovaca, i među susjedima je poznat po stalnom isticanju svoje nacionalne pripadnosti. Treći je njegov mlađi brat, koji je u "Škorpionima" bio nižerazredni zapovjednik.

Nakon što je objavljena snimka ubojstva civila u Trnovi, srpski mediji su pisali kako postoji još videomaterijala na kojima su zabilježeni zločini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara