Šustar, gadiš nam se: Nakon sedam godina po prvi puta neće biti dodijeljena nagrada Luka Ritz

Šustar, gadiš nam se: Nakon sedam godina po prvi puta neće biti dodijeljena nagrada Luka Ritz

Foto: FAH

NAKON sedam godina danas, 12. lipnja, na dan tragične smrti srednjoškolca Luke Ritza, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta neće dodijeliti nagradu za promicanje tolerancije koja nosi njegovo ime.

Razlozi zašto se nagrada ove godine neće dodijeliti nisu poznati, a niti obitelj Luke Ritza ne zna zašto je Ministarstvo donijelo ovakvu odluku.

Podsjetimo, kriterij za nagradu za promicanje tolerancije i škole bez nasilja bio je čin djeteta koje svojim primjerom pozitivno utječe na okolinu. Proteklih godina bili smo svjedoci nevjerojatno plemenitih i nesebičnih poteza hrvatskih srednjoškolaca kojima bi nagrade, u vidu povelja i jednogodišnje mjesečne stipendije od 1 000 kuna, uručilo Povjerenstvo u sastavu: predstavnik Nacionalnog vijeća učenika, predstavnici Agencija za odgoj i obrazovanje te za strukovno obrazovanje te predstavnik resornog ministarstva.

Prošle godine nagradu su osvojile učenice Ljubica Marinčić i Dora Cesarec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubica Marinčić, učenica Osnovne škole Grigora Viteza, bila je aktivna u prikupljanju pomoći za poplavljena područja, pomogla je i u prodaji prikupljenih stvari kojih su se učenici odrekli u korist afričke djece, a novac je namijenjen edukaciji tanzanijske djece. S udrugom 'Kolajna Ljubavi' svesrdno se uključila za pomoć toj djeci.

"U humanitarne akcije uključila sam se u petom razredu i od tada nisam prekidala s volonterskim radom. Na taj način želim pomoći kome mogu, a to me usećuje", rekla je Marinčić.

Dora Cesarec, učenica Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, predsjednica je Volonterskog kluba škole, sudjelovala je na dobrotvornom sajmu Udruge Korablja, a prikupljeni novac namijenjen je članovima udruge s mentalnim i fizičkim teškoćama u razvoju. S Plavim telefonom sudjeluje u projektu 'Kritički mislim, dakle jesam', sudjeluje na turniru u beli u Domu za starije i nemoćne osobe Peščenica, u humanitarnoj akcijii Ruka za šapicu itd. Dobitnica je nagrade Volonterskog centra Zagreb Very Important Volunteers, a u mnogim humanitarnim akcijama istaknula se kao izvrsna organizatorica.

"S Volonterskim klubom u srednjoj školi odlučila sam što više vremena izdvajati za pomaganje. Time ću se baviti i dalje, a naša škola već planira nove akcije u nekoliko sljedećih mjeseci.

Nagradom se priznaje da slobodno vrijeme koje posvećujemo drugima, a time pomažemo i sebi i drugima, vrijedi i da je uočeno te nas ujedno potiče u daljnjem radu", rekla je Cesarec.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara