Nakon teškog poraza, Renzi dao ostavku na mjesto šefa Demokratske stranke

Nakon teškog poraza, Renzi dao ostavku na mjesto šefa Demokratske stranke

Foto: FAH

BIVŠI talijanski premijer Matteo Renzi dao je ostavku u ponedjeljak na dužnost čelnika Demokratske stranke (PD), lijevog centra nakon teškog poraza svoje stranke koja je dobila 18,7% glasova u nedjelju na parlamentarnim izborima.
 
PD je doživio "jasan i očigledan poraz i očito je da je u tim uvjetima odustajem od vođenja stranke”, rekao je novinarima navodeći da neće nazočiti kongresu stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na tom kongresu, koji bi se trebao održati sljedećih tjedana, trebao bi biti izabran "ne neki namjesnik izabran u nekom salonu, već tajnik izabran na predizborima", istaknuo je.

Uz povijesni proboj populističkih i desnih pokreta, koji sada imaju većinu glasova i mjesta "Italija je suočena sa situacijom u kojoj oni koji su očito pobijedili na izborima nemaju glasove da bi vladali", istaknuo je.

"PD neće biti štaka antiestablišmentske vlade i radije će biti u oporbi", zajamčio je i obećao da je zadovoljan svojom novom dužnošću senatora Firenze. Istaknuo je nekoliko velikih razlika s desnom Ligom Mattea Salvinija i populističkim Pokretom pet zvijezda (M5S) koju vodi Luigi Di Maio, posebice o Europskoj uniji i načinu vođenja politike. Obećao je da će PD reći "da svemu što može služiti Italiji".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara