"Napad je mogao biti gori od onog 11. rujna"

BRITANSKA TV-postaja Sky News je intervjuirala nekoliko sigurnosnih stručnjaka koji tvrde da je jutros spriječeni teroristički napad vrlo lako mogao imati posljedice gore od onih koje izazvali "Al Qaedini" operativci 11. rujna.

Dominic Armstrong, na temelju podataka objavljenih od strane policije, vjeruje kako su osumnjičeni teroristi bili "ambiciozni", ali i "sofisticirani", odnosno da su pronašli način da zaobiđu niz sigurnosnih mjera ustanovljenih prije pet godina.

Profesor Paul Wilkinson iz Centra za proučavanje terorizma i političkog nasilja tvrdi da su vlasti itekako imale opravdanja u tome što su poduzele sigurnosne mjere bez presedana, jer je planirani napad također ima razmjere i ciljeve "bez presedana".

Dr. John Potter, sigurnosni psiholog Sveučilišta u Exteteru, tvrdi kako je "još teško biti siguran", ali da je, s obzirom na razinu sigurnosnih mjera, vjerojatno da su teroristi planirali izvršiti napad po razmjerima sličan ili možda čak gori od onog kada su srušeni njujorški tornjevi WTC-a i oštećena zgrada Pentagona.

Prema posljednjim informacijama avioni koji su, između ostalih, trebali biti srušeni, letjeli su iz Velike Britanije u New York, Washington i Kaliforniju.

Sky News i druge TV-postaje tvrde kako su teroristi planirali eksplozije zrakoplova izazvati miješanjem za to posebno pripremljenih tekućina skrivenim u ručnim torbama.

"Fox News", pozivajući se na američke protuterorističke izvore, tvrde da su ciljevi napada bili zrakoplovi američkih tvrtki "United Airlines", "American Airlines" i "Continental Airlines".

Fox News također javlja, pozivajući se na jednog američkog dužnosnika, da je vjerojatno "do 50 ljudi sudjelovalo u cijelom planu". Također se spominje da se najmanje dvojica osumnjičenih terorista trenutno nalaze na slobodi.

Drugi izvori spominju kako su i predsjednik Bush i premijer Blair bili upoznati s terorističkom urotom prije najmanje deset dana.

Policiji je dano zeleno svjetlo da krene s uhićenjima tek nakon što je među osumnjičenicima posljednjih pet dana primijećena "pojačana aktivnost".

Drugi izvori spominju da teroristi nisu uhićeni "u zrakoplovima", ali da su bili "vrlo blizu da se u njih ukrcaju". Da se radilo o završnoj fazi potvrdio je za CNN i ministar američkog Ministarstva domovinske sigurnosti Michael Chertoff. "Teroristi su bili vrlo blizu faze egzekucije" - kazao je Chertoff.

>>> Razvoj događaja pratite na Indexu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara