"Teroristi su htjeli počiniti masovno ubojstvo neopisivih razmjera"

NAKON 25 uhićenja na području Londona i West Midlandsa, 21 osoba zadržana je u pritvoru uslijed razotkrivanja terorističkog napada na zrakoplove koji lete iz Velike Britanije u SAD, objavio je BBC.

"Teroristi su imali namjeru počiniti masovno ubojstvo neopisivih razmjera." - zaključio je povjerenik Metropolitske policije Paul Stephenson, nakon što je sagledao čime je teroristički napad mogao rezultirati da je bio izvršen.

Sigurnosne mjere u Britaniji podignute su na najvišu razinu, a stanje se opisuje kao kritično.

Na službenoj internet stranici britanske sigurnosne službe M5 "kritično stanje" znači da je očekivani napad neminovan te predstavlja alarmantnu razinu opasnosti po Britaniju.

Glasnogovornik policije nije želio potvrditi koliko je ljudi do sada uhićeno, no istaknuo je da su ta uhićenja kulminacija velike tajne protuterorističke akcije koja je trajala nekoliko mjeseci.

Smatra se da su teroristi namjeravali u zrakoplovima detonirati bombe prokrijumčarene u ručnoj prtljazi, a meta napada trebalo je biti najmanje deset letova, vjerojatno onih iz Velike Britanije za Sjedinjene Države.

Dužnosnik vlade SAD-a kazao je za CNN kako se vjerojatno radi o teroristima koji su povezani s Al- Qaedom.

Ministar unutarnjih poslova John Reid kazao da je namjera urote očito bila "srušiti određeni broj zrakoplova tijekom leta, koji bi uzrokovao smrt znatno velikog broja ljudi."

Kako navodi BBC, "glavne uloge" u osmišljavanju terorističkih napada imali su rođeni Britanci pakistanskih korijena. Uhićena je navodno 21 osoba, a uhićenja su se dogodila u High Wycombeu, Londonu i Birminghamu.

Američki Ured za domovinsku sigurnost također je povećao razinu sigurnosti kada su u pitanju letovi koji dolaze iz Velike Britanije. Iz britanskog Ureda za domovinsku sigurnost potvrđeno je da su tijekom noći i u četvrtak ujutro održana tri sastanka Cobre, odbora kabineta za hitne slučajeve, a kojima je predsjedavao ministar unutarnjih poslova Reid.

Tijekom noći Tony Blair o svemu je obavijestio američkog predsjednika Georgea Busha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se sigurnosnih mjera prilikom ukrcavanja putnika u zrakoplove tiče, one se provode kako bi se spriječilo da neki od članova terorističke grupe koji je eventualno izbjegao uhićenje ne izvedu planiranu akciju, koja je, prema navodima policije, uključivala istovremeno dizanje u zrak desetak ili više putničkih zrakoplova.

Tako su britanske vlasti zabranile unošenje bilo kakvih električnih ili uređaja koji koriste baterije u putničke zrakoplove. Svi putnici su podvrgnuti temeljitim pregledima koji uključuju pregled ruku, cipela i prolaženje kroz rendgen.

Putnicima je dozvoljeno unositi lijekove i hranu za bebe, ali se za to moraju koristiti posebne plastične vrećice. One se dijele po zračnim lukama, ali su se već sada javili problemi u distribuciji, a mnogi putnici imaju poteškoća s njihovim korištenjem. Što se i kako smije unijeti u avion pročitajte ovdje

BBC-jev dopisnik čije je područje domovinska sigurnost Gordon Corera kazao je kako se, obzirom na to da je tekućina zabranjena za unos u zrakoplove, pretpostavlja da su teroristi pri svojoj uroti koristili "neku vrstu tekućeg eksploziva".

Corera je također ustvrdio da je urota imala "internacionalnu dimenziju", budući je u istragu uključena i CIA.

"Amerikanci su definitivno upleteni u sve već neko vrijeme." - zaključio je Corera.

Britanski premijer Tony Blair trenutno je na odmoru na Karibima, no iz njegova ureda izjavljuju kako su policijske operacije poduzete uz premijerovu potpunu podršku te kako je Blair konstantno informiran o novima događanjima.

Iz zrakoplovne tvrtke British Airways poručili su kako će putnici koji ne žele letjeti letovima u četvrtak, iste letove moći premjestiti za neki od termina u naredna dva tjedna.

Zračna luka Heathrow, koja u kolovozu zbog sezone godišnjih odmora ionako ima problema s normalnim radom, se nalazi u sveopćem kaosu.

Mnoge britanske zračne tvrtke su otkazale sve letove osim onih na najduljim relacijama. "Lufthansa" je, pak, objavila da privremeno obustavlja sve letove na Britansko otočje. Osim nje su to učinile "Olympic Airways", KLM, Iberia i Air France.

Kako doznajemo iz zagrebačke Zračne luke, iz Zagreba za Britaniju predviđeni letovi će kasniti, kao i oni s londonskih aerodroma za Zagreb. Za sada nije poznato je li itko od putnika u zagrebačkoj zračnoj luci otkazao let.

>>> Razvoj događaja pratite na Indexu

B.S./D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara