Napad na socijalnog radnika od sljedeće će godine biti kazneno djelo

Napad na socijalnog radnika od sljedeće će godine biti kazneno djelo
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

RAVNATELJICA Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod Anica Gusak-Krajnović za današnjeg je posjeta resorne ministrice Vesne Bedeković Brodsko-posavskoj županiji istaknula potrebu za zapošljavanjem stručnih radnika te rekla kako trenutno po sistematizaciji u Slavonskom Brodu nedostaje 18 djelatnika.   

O situaciji u centrima za socijalnu skrb i ustanovama iz sustava socijalne skrbi ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Bedeković je razgovarala sa županom Danijelom Marušićem te predstavnicima institucija. Jedna od središnjih tema bila je i uspostava mjera sigurnosti u svim centrima socijalne skrbi u Hrvatskoj.

Podizanje sigurnosti u centrima za socijalnu skrb

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku do 30. rujna provodilo je mjere podizanja sigurnosti u centrima za socijalnu skrb. Provođenje mjera uslijedilo je nakon incidenta u Đakovu u kojem je život izgubilo dvoje djelatnika tamošnjeg Centra za socijalnu skrb.

"Svi centri u Hrvatskoj imaju fizičku ili tehničku zaštitu (zaštitarska služba ili detektori metala). Centri u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški imaju organiziranu zaštitarsku službu. Centar u Novoj Gradiški čeka prolazni detektor, slavonskobrodski centar ima ručni detektor, bit će ugrađen i prolazni", rekla je Bedeković. 

Napad na službenu osobu

Ministrica je govorila i o izmjeni Kaznenog zakona. "Izmjena ide u saborsku proceduru i zakon će stupiti na snagu 1. siječnja 2020. godine. Kaznenim zakonom će svaki napad na službenu osobu biti tretiran kao kazneno djelo i tako će se procesuirati. To znači da u slučaju napada socijalni radnici i stručne osobe neće morati podnositi tužbe kao privatne osobe", podsjetila je ministrica Bedeković.

Također je ponovno istaknula da će Kaznenim zakonom "biti tretirani i socijalni radnici i svi stručni radnici u sustavu kada u okviru posla počine kazneno djelo". "To znači podizanje odgovornosti i poboljšanje kvalitete rada socijalnih radnika. Stavljanje naglaska na njihovu pojačanu odgovornost za posao koji rade", dodala je ministrica Bedeković.

Nedostaje djelatnika

Na upit novinara o potrebi dodatnog zapošljavanja u centrima za socijalnu skrb ministrica je najavila da će izdavati suglasnosti za nova zapošljavanja, ali, kako je rekla, još uvijek je na snazi tzv. odluka 2 za 1, temeljem koje je novo zapošljavanje jednog službenika moguće samo ako su tijekom iste godine otišla dva zaposlena.

Potrebu za novim zapošljavanjem djelatnika potvrdila je i Anica Gusak-Krajnović, ravnateljica Centra za  socijalnu skrb Slavonski Brod. "Gotovo u svim županijama je stanje jednako u centrima za socijalnu skrb što se tiče potkapacitiranosti sa stručnim djelatnicima. Nama trenutno po sistematizacijama u Slavonskom Brodu nedostaje 18 djelatnika", rekla je Gusak-Krajnović.

Ministrica situaciju ocijenila zadovoljavajućom

Situaciju u institucijama socijalne skrbi u Brodsko-posavskoj županiji ministrica je ocijenila zadovoljavajućom.

Župan Marušić nakon susreta istaknuo je da je i suradnja s Ministarstvom dobra te podsjetio da Brodsko-posavska županija centrima za socijalnu skrb uplaćuje oko 1,7 milijuna kuna te oko dva milijuna kuna za program osiguranja ogrjeva socijalno ugroženim građanima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara