SMJENA ŠEFA SREBRNJAKA

Naprasno smijenjeni ravnatelj bolnice: Svi su sve znali, iza ovog stoji novac

Naprasno smijenjeni ravnatelj bolnice: Svi su sve znali, iza ovog stoji novac
Foto: Marin Tironi/Pixsell, FAH, Google street view

DJEČJA bolnica Srebrnjak trenutno nema ravnatelja kao ni vršitelja dužnosti ravnatelja bolnice. Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak na sjednici u srijedu smijenilo je ravnatelja bolnice dr. Boru Nogala prije isteka njegovog mandata. Upravno vijeće ga tereti da je 2012. godine zaposlio nekoliko liječnika a da pritom za to nije imao odobrenja Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba, iako dr. Nogalo tvrdi da je Grad bio upoznat sa svime, baš kao i Ana Stavljenić Rukavina, potpredsjednica Gradske skupštine i predsjednica upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak.

Nogalo kaže da su mu iz Grada zabranili press konferenciju

Dr. Nogalo je danas trebao održati konferenciju za medije, no rekao nam je da su mu to iz Grada zabranili jer više nije ravnatelj. Poslali smo upit Gradu i čekamo njihov odgovor, a u međuvremenu smo razgovarali s dr. Nogalom i dr. Lanom Bukovac Tambić, koju je upravno vijeće bolnice Srebrnjak jučer imenovalo vršiteljicom dužnosti ravnatelja.

Imenovana v.d. ravnateljica Srebrnjaka odbila tu funkciju

Naime, upravno vijeće na sjednici u srijedu je kao v.d. ravnatelja imenovalo liječnicu te bolnice dr. Lanu Bukovac Tambić iako ona na toj sjednici nije bila prisutna. Razgovarali smo s dr. Bukovac Tambić koja je za Index rekla da je odbila vršiti tu funkciju jer smatra da je dr. Nogalo nepravedno smijenjen. Tako je bolnica trenutno bez vodstva, a dr. Anu Stavljenić Rukavinu, inače visoko pozicioniranu članicu stranke USKOK-ovog optuženika Milana Bandića, nismo uspjeli dobiti za komentar.

Javila nam se njena tajnica u Gradskoj skupštini i rekla nam da potpredsjednice nema te nam je obećala da će joj prenijeti poruku da nam se što prije javi.

Dr. Lana Bukovac Tambić rekla nam je kako ne želi biti na mjestu v.d. ravnatelja.

"Danas sam potpisala da odbijam biti v.d. Dr. Stavljenić Rukavina me zvala na sastanak, no nije mi dala ni naslutiti da će me postaviti za v.d. ravnatelja. Na taj sastanak nisam došla i javila sam joj da ne mogu jer sam imala posla. Nisam bila ni na sjednici upravnog vijeća jučer gdje me ona imenovala za v.d. ravnatelja. Ja sam danas potpisala da odbijam taj posao i to ću joj poslati", rekla nam je dr. Bukovac Tambić.

Dr. Bukovac Tambić: Ne želim raditi taj posao jer je ravnatelj nezakonito smijenjen

Na pitanje zašto odbija tu funkciju, kazala je kako smatra da je dr. Nogalo nepravedno smijenjen i da iz podrške prema njemu ne želi raditi taj posao.

"Sve za što ga se tereti je neutemeljeno. Za sve postoji dokumentacija koja pobija navode upravnog vijeća. Ravnatelj ima moju podršku i nije u redu da ga zamijenim jer je nezakonito smijenjen", zaključila je dr. Bukovac Tambić.

Dr. Nogalo također smatra da je nezakonito smijenjen te ističe kako su svi od Grada i Upravnog vijeća bolnice pa do Ministarstva zdravstva i HZZO-a znali za zapošljavanja za koja ga sad, kaže, terete.

"Nečuveno je što sam smijenjen, a bolnica je najviše napredovala i imao sam najveće projekte. Jedini smo imali znanstveni projekt koji je vrijedan 60 milijuna eura i to je prvi međunarodni projekt u sustavu javnog zdravstva. Za njega smo aplicirali 2010. godine i Europska komisija je procijenila da je to međunarodni projekt. Postali smo i referentni centar za alergije, a postali smo i klinika", započeo nam je razgovor dr. Nogalo, koji je sad na Srebrnjaku ostao raditi kao voditelj fizikalne terapije i liječnik u dnevnoj bolnici.

Dr. Nogalo o svojoj smjeni

Na pitanje kad je i zašto točno smijenjen, rekao je da je bolnica raspisala natječaj za pedijatre i da im se pet godina nitko nije javljao te da je onda zaposlio liječnike opće prakse i liječnike školske medicine, a da je dr. Stavljenić Rukavina sve to potpisala.

"Morao sam osigurati da sustav funkcionira, nismo mogli dobiti pedijatre pa sam zaposlio liječnike opće i školske medicine, a sad mi se stavlja na teret da je to bilo protuzakonito. U ponedjeljak je održana sjednica upravnog vijeća i tad je dr. Stavljenić Rukavina predočila nalaz Ureda za kontrolu Grada Zagreba i rekla da na osnovu tog nalaza pokreće moju smjenu jer sam od 2012. primio pet liječnika preko natječaja za pedijatre iako oni nisu pedijatri. Čitav nalaz financijskog poslovanja bolnice je uredan, dakle jedino me terete što sam zaposlio ljude za koje nije raspisan natječaj, iako je dr. Rukavina dala suglasnost za njihovo zapošljavanje. I Grad je isto za to znao. Ako im to nije bilo u redu, tad su mi trebali reći", rekao nam je dr. Nogalo.

"Potpisali smo ugovor vrijedan 60 milijuna eura kojeg se netko želi domoći"

Kaže i kako su mu dali samo dan da se očituje o svemu, a da se smjena dogodila bez najave.

Kaže kako je danas nemoguće naći pedijatra jer liječnici odlaze iz zemlje. Navodi kako je to što je on napravio i zaposlio ljude sad postalo normalno te da se to radi i u drugim bolnicama.

"I da, njihova je floskula da sam imao djelatnosti bez dozvole, dječju kirurgiju i otorinolaringologiju. Mi smo za te djelatnosti zatražili odobrenje i 2016. smo ga dobili. Uostalom, i Bandić je bio na otvorenju našeg kirurškog trakta, a otorinu u bolnici imamo već 20 godina. I sve smo fakturirali HZZO-u pa su i oni znali da imamo te djelatnosti. Svi su sve znali, ovo je korištenje sive zone da se smijeni ravnatelj koji je nešto napravio. Potpisali smo ugovor vrijedan 60 milijuna eura kojeg se netko želi domoći", rekao nam je na kraju razgovora.

Jučer je bolnica Srebrnjak poslala dopis medijima.

Dopis bolnice: "Dr. Stavljenić Rukavina je na račun interesnih skupina pokrenula smjenu ravnatelja"

"Poštovani,

Dozvolite nam da Vam uputimo zabrinjavajuće radnje i postupanja predsjednice upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak, prof.dr.sc. Ane Stavljenić Rukavina. Naime, dotična je iskorištavajući svoj službeni, društveni i politički položaj u svojstvu predsjednice Upravnog vijeća odlučila u ime i za račun interesne skupine koju zastupa pokrenuti postupak razrješenja dužnosti prije isteka mandata doc. dr.sc. Boru Nogala, ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak.

Mogući povod postupanja dotične jest činjenica da je Dječja bolnica Srebrnjak dana 12. srpnja 2019. u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednika Skupštine grada Zagreba, uvaženog prof.dr.sc. Drage Prgometa i ostalih resornih ministara potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u RH financiran iz strukturnih fondova EU vrijednosti 60 mil. EUR-a (441,5 mil. kuna), sa željom preuzimanja i kontrole nad istim.

Također, Europska Komisija na čelu s europskim povjerenikom za zdravlje i sigurnost hrane g. Vytenisom Andriukaitisom je ocijenila svoj europski projekt Dječji centar za translacijsku medicinu Srebrnjak kao jedini centar svjetske razine u translacijskoj medicini iz područja pedijatrije u Europi u razdoblju financijskog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020.

Dječja bolnica Srebrnjak je kao klinika sastavni dio Medicinskog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku, referentni je centar Ministarstva zdravstva RH, na ponos Hrvatske Europski je centar izvrsnosti za astme i alergiju, prva je bolnica prijatelj djece u RH, ugledan je član organizacije Health Promoting Hospitals te u nizu svih gore navedenih aktivnosti prva te jedina u potpunosti međunarodno akreditirana državna javna bolnica u RH (DNV–GL-međunarodni akreditacijski standard).

Uvažavajući sve prethodno navedeno neshvatljivo je da se nakon tako postignutih rezultata smjenjuje ravnatelj i uprava bolnice u neprimjerenom roku od samo dva dana na temelju neargumentiranih i neprovjerenih razloga. Bolnica je u posjedu uredne, transparentne i sljedive dokumentacije kojom se svi ti navodi opovrgavaju, a suradnja s upravnim vijećem i gradonačelnikom je bila kontinuirana i neupitna.

Mogući razlog leži u činjenici da se nakon mukotrpnog desetogodišnjeg rada na projektu smjenom ravnatelja i uprave namjerno ugrožava provedba i preuzima se europski projekt koji je proglašen strateškim projektom, a što će imati negativne konotacije i dalekosežne posljedice u Europskoj uniji.

Ugroza projekta primarno će imati posljedice za dobrobit najvulnerabilnije skupine bolesnika, odnosno djece", stoji u potpisu Dječje bolnice Srebrnjak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara