NASA šalje rover na Mars - tražit će znakove života u krateru Jezero

NASA šalje rover na Mars - tražit će znakove života u krateru Jezero
Mars Ilustracija: NASA

U POTRAZI za tragovima drevnog života na Marsu, NASA će 2020. godine poslati rover da istražuje krater Jezero za koji se vjeruje kako je u davnoj prošlosti bio golemo jezero spojeno na veliku rijeku, piše Science Alert. 

Rover je opremljen sustavom za bušenje koji može sakupljati i pohranjivati uzorke stijenja s Marsa.

NASA planira tijekom naknadnih misija preuzeti sakupljene uzorke i vratiti ih na Zemlju.

Ništa više neće biti kao prije

„Čovječanstvo će potpuno drugačije gledati na Mars nakon što prikupimo podatke s uzoraka iz kratera Jezero. Možda više nećemo misliti da na njemu nije bilo života“, rekao je astrofizičar Thomas Zurbuchen iz NASA-e.

Nije bilo lako odabrati mjesto slijetanja rovera. Trebale su godine i godine istraživanja kako bi se odabralo najbolje odredište za traženje dokaza o postojanju drevnog života na Crvenom planetu.

U uži izbor ušli su krater Jezero, lokacije Columbia Hills i Northeast Syrtis.

Zašto je izabran krater Jezero?

Za lokaciju Northeast Syrtis se vjeruje da je imala vruće izvore vode pod svojom površinom, a Columbia Hills, koje je već posjetio rover Spirit, niske su planine unutar kratera Gusev.

Astrofizičar Zurbuchen objasnio je kako se NASA odlučila za krater Jezero zbog raznolikosti terena na tom području.

Na NASA-inoj konferenciji koja se održala u ponedjeljak i na kojoj je objavljeno odredište sljedeće misije na Mars, geolog Ken Farley objasnio je zašto je krater Jezero, tj. nekadašnje ušće rijeke, savršeno mjesto za traženje drevnog oblika života.

Želimo pronaći dokaz postojanja drevnog života

Na Zemlji su takva područja, osim što su puna života, bogata i ostacima organizama sačuvanih u sedimentima.

„Želimo naći dokaz da je u davna vremena postojao život na Marsu“, rekao je Ken Farley. „Danas je na površini Marsa previše hladno i suho te je radijacija previsoka da bi na njemu postojao život onakav kakvog ga poznajemo.“

Prije su na Marsu tekle rijeke

No, Mars nije uvijek izgledao kao što sada izgleda. Ranija istraživanja pokazala su da je na njemu nekad bilo vulkanske aktivnosti i da je na površini Marsa bilo tekuće vode, što bi značilo da je i atmosfera tada bila gušća. Znanstvenici stoga smatraju kako postoji vjerojatnost da je na Crvenom planetu u prošlosti bilo živih organizama.

NASA bi novi rover trebala poslati u ljeto 2020., a rover bi sletio na Mars početkom 2021. godine. Krajem 20-ih godina ovog stoljeća, NASA planira poslati letjelicu da prikupi uzorke koje je rover uzeo s Marsa. Ako sve prođe dobro, letjelica bi se na zemlju vratila početkom 30-ih godina ovog stoljeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara