NASA se oprašta od teleskopa Spitzer, omogućio nam je da vidimo duboki svemir

NASA se oprašta od teleskopa Spitzer, omogućio nam je da vidimo duboki svemir
Jedna od mnogih fotografija koju je snimio Spitzer Foto: EPA

NAKON svoje misije, koja je trajala 6.002 dana, američka svemirska agencija NASA oprostit će se od svog svemirskog teleskopa Spitzera.

Posljednji podaci koje je prikupio su već preuzeti, a kontrola misije je izdala svoju posljednju zapovijed. Spitzer će sada ući u siguran režim, što znači da više neće slati snimke svemira nazad na Zemlju.

Spitzer predstavlja jedan od NASA-ina četiri Velika opservatorija, s teleskopom Hubble i opservatorijima Chandra i  Compton. Zahvaljujući njegovoj misiji, dobili smo zadivljujući infracrveni prikaz svemira.

Šef Spitzer projekta, Joseph Hunt, putem Twittera uručio je posljednji pozdrav svemirskom teleskopu.

Lansiran je 2003., a tada su stručnjaci očekivali da će njegova misija trajati svega pola desetljeća. Premašio je svačija očekivanja i bio je operativan skoro 16 i pol godina.

Rasvijetlio nam je brojne tajne svemira zahvaljujući svojoj tehnologiji detektiranja infracrvene svjetlosti, koja je u trenutku začeća njegove misije bila najnaprednija na planetu.

Infracrvene snimke koje je Spitzer uhvatio prikazuju prizore koji su, inače, nevidljivi ljudskom oku i jednostavno oduzimaju dah.

"Mislim da je Spitzer primjer jednog od najvećih dostignuća čovječanstva", smatra Michael Werner, znanstvenik koji je sudjelovao u ovom projektu (Science Alert).

Među njegovim najvećim otkrićima je detektiranje svjetlosti koju emitiraju planeti izvan Sunčevog sustava, novi Saturnov prsten i sedam planeta iz planetarnog sustava TRAPPIST-1. Spitzer je uspio zaviriti u samu zoru vremena. Pomogao je identificirati najudaljeniju galaksiju koju smo dosad otkrili.

"Naučio nas je o potpuno novom naličju svemira i omogućio nam bolje razumijevanje načina na koji on funkcionira. Pomogao nam je postaviti pitanje o vlastitom porijeklu i jesmo sami u svemiru", kaže Thomas Zurbuchen, astrofizičar i pomoćni rukovoditelj NASA-ine Uprave za znanstvene misije.

Spitzer je puno doprinio oblikovanju i pripremi budućih misija, a 2021. će biti lansiran svemirski teleskop James Webb, koji će predstavljati njegovog nasljednika. Spitzer se ne nalazi u Zemljinoj orbiti, već kruži negdje oko Sunca.

Nakon posljednje NASA-ine zapovijedi, usmjerit će svoju antenu prema Suncu. Počet će lutati i za 53 godine će ponovo proći pored Zemlje, a zatim će nastaviti krstariti dublje kroz svemir, prema dalekim zvjezdanim sustavima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara