Mladi hrvatski genijalci iz Rusije došli s medaljama. Žele otići iz Hrvatske

Mladi hrvatski genijalci iz Rusije došli s medaljama. Žele otići iz Hrvatske
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

NA 53. Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi u St. Petersburgu hrvatski su srednjoškolci osvojili srebrnu i dvije brončane medalje.

Srebrnu medalju osvojila je Barbara Sumić, učenica 3. razreda splitske III. gimnazije, a brončane medalje Mislav Barić, učenik 4. razreda splitske III. gimnazija i Ivor Vavra Plavšić, učenik 4. razreda zagrebačke V. gimnazija, a na natjecanju su sudjelovali i Luka List iz 3. razreda koprivničke Gimnazije Fran Galović i Stjepan Dolić, učenik 4. razreda zagrebačke III. gimnazije. 

Učenike je na olimpijadu vodio Viktor Škorjanc, student kemije Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u sklopu aktivnosti Hrvatskog kemijskog društva.

Pravo sudjelovanja na olimpijadi učenici su stekli na temelju izlučnog ispita održanog na kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Natjecanje je održano u Rusiji u Sankt Petersburgu od 21. do 27. travnja u organizaciji Kemijskog fakulteta Sveučilišta M. V. Lomonosov u Moskvi, Instituta za kemiju Sveučilišta u St. Petersburgu, zaklade Andrej Melničenko i tvrtke EuroChem.

Učenici su pisali tri ispita, dva teorijska i jedan praktični, svaki po pet sati.

Jučer su sletjeli u Zagreb.

Žele odseliti iz Hrvatske

Index je s najboljim hrvatskim učenicima razgovarao prije nego što su otputovali na olimpijadu. Otkrili su nam da planiraju otići iz Hrvatske, barem na neko vrijeme.

Barbara Sumić je već sudjelovala na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (IJSO), kao i na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije (EUSO), gdje se natjecala u timu s Mislavom Barićem. Ivor Vavra Plavšić se natjecao na Olimpijadi metropola, dok će Stjepanu Doliću i Luki Listu ovo biti prvo sudjelovanje na nekoj olimpijadi znanja.

Mislav Barić, učenik 4. razreda III. gimnazije u Splitu, za Index je rekao da već šest godina sudjeluje u brojnim pripremama za razna natjecanja, a bio je dva puta i na europskoj Prirodoslovnoj olimpijadi.

"Planiram otići vani, da vidim svijet"

"Ovo mi je prvi put da idem na ovu Kemijsku olimpijadu, na koju sam se prijavio jer inače idem na sva natjecanja iz matematike i fizike i sad me posebno zanima kemija. U 1. razredu sam bio prvi na državnom natjecanju iz kemije", ispričao nam je Mislav Barić.

Nakon završetka gimnazije, planira upisati PMF u Zagrebu, a potom otići iz Hrvatske.

"Planiram otići van da vidim svijet, da vidim kako život vani funkcionira, pa se možda vratim u Hrvatsku, no nemam još ništa točno isplanirano. Možda odem u Kanadu", ispričao nam je Mislav.

"Ima dosta zemalja u kojima je znanstvenicima bolje nego u Hrvatskoj"

Razgovarali smo i s njegovom kolegicom koja također pohađa III. gimnaziju u Splitu, ali je mlađa. Barbara Sumić učenica je 3. razreda, a od 7. razreda sudjeluje na državnim natjecanjima iz kemije.

"U 1. razredu sam išla na svjetsku olimpijadu iz kemije, biologije i fizike na Bali. Lani sam išla u Sloveniju na europsku olimpijadu, općenito se bavim natjecanjima iz prirodnih područja. Još nisam odlučila gdje ću na faks, u Hrvatsku ili negdje vani, sad me čeka ta odluka. No znam da ću svakako upisati nešto iz područja prirodnih znanosti. Vjerojatno ću u jednom trenu otići van jer me zanima kako je živjeti vani. Iako mislim da Hrvatska ima perspektivu, ipak ima dosta zemalja u kojima je znanstvenicima dosta bolje nego onima u Hrvatskoj", rekla nam je Barbara Sumić.

Luka List, učenik 3. razreda Gimnazije "Fran Galović" iz Koprivnice, kao i njegovi kolege s kojima je bio na olimpijadi, iza sebe ima iskustvo s brojnih natjecanja.

"Inače sudjelujem u natjecanjima iz fizike i informatike (razvoj softvera), uz kemiju, naravno. Za faks razmišljam o PMF-u u Zagrebu, smjer kemija, ali ako mi se otvori neka mogućnost studiranja u inozemstvu, i to je opcija. Kako god, volio bih se svakako vratiti u Hrvatsku nakon nekog perioda", otkrio nam je Luka List.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara