Nastavak suđenja za ratne zločine na "Ovčari"

U SPECIJALNOM sudu za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u petak je završeno saslušanje prvog svjedoka suradnika u suđenju optuženima za ratni zločin na poljoprivrednom dobru "Ovčara" u studenom 1991. godine, a nastavak suđenja zakazan je za 27.rujna kada će svoj iskaz dati drugi zaštićeni svjedok, a potom i svjedoci iz Hrvatske.

Saslušanje je bilo zatvoreno za javnost, a prvi zaštićeni svjedok je svjedočio je i odgovarao na pitanja tužiteljstva i obrane posljednja četiri dana, što je ukupno trajalo 25 sati.

Glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je u petak novinarima "da je Tužiteljstvo zadovoljno dosadašnjim tijekom sudskog postupka protiv 17 pripadnika srpskih snaga optuženih za ratni zločin nad 192 hrvatska ratna zarobljenika u studenom 1991. godine".

U dosadašnjem tijeku suđenja, koje je počelo 9. ožujka ove godine, svi optuženi odbacili su optužbe za djela za koja se terete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zastupnik obitelji oštećenih, beogradski odvjetnik Nikola Barović izjavio je agenciji Beta da je zadovoljan dosadašnjim tijekom suđenja i dodao da je prvi svjedok- suradnik potvrdio navode optužnice.

"Svjedok suradnik je u svom iskazu u potpunosti potvrdio optužnicu protiv jednog broja optuženih, ali ih nije mogao sve povezati sa zločinom jer ih sve i ne poznaje", rekao je Barović.

Prema optužnici, podignutoj 4. prosinca 2003. godine, Miroljub Vujović zapovjednik i Stanko Vujanović zamjenik zapovjednika Teritorijalne obrane Vukovara organizirali i naredili ubojstvo i mučenje pripadnika hrvatskih oružanih formacija koji su predali oružje pripadnicima JNA.

U strijeljanju ratnih zarobljenika, prema optužnici, sudjelovali su Jovica Perić, Ivan Atanasijević, Milan Vojnović, Predrag Madžarac i više neidentificiranih pripadnika Teritorijalne obrane.

Na osnovi dodatne optužnice, koja je podignuta 24. svibnja ove godine, od 29. srpnja sudi se i Milanu Lančužaninu, Marku Ljuboji, Predragu Milojeviću, Vuji Zlataru, Goranu Mugoši, Djordju Šošiću, Miroslavu Djankoviću, Slobodanu Katiću, Nadi Kalabi, Milanu Buliću i Predragu Dragoviću.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara