Nastavak suđenja za zločin na Ovčari 4. srpnja

DODATNIM ispitivanjem dvojice svjedoka pokajnika u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu, u petak je završeno suđenje optuženicima za ratni zločin na Ovčari godine 1991., a nastavak je najavljen za 4. srpnja. Dosadašnje suđenje upućuje na odgovornost još nekih visokih oficira bivše JNA koji bi se zbog zločina trebali naći na optuženičkoj klupi.

Suđenje je u petak bilo zatvoreno za javnost jer su iskaze davali svjedoci - pokajnici.

Na suđenju, koje je počelo u ožujku prošle godine, svi optuženici - 16 pripadnika vukovarske Teritorijalne obrane i paravojne postrojbe "Leva Supoderica", koju je 1991. u Šidu osnovala Srpska radikalna stranka, opovrgavali su zločin za koji su optuženi - ubojstvo 200 civila iz vukovarske bolnice 20. studenoga 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sud je saslušao mnogobrojne svjedoke, među kojima su bili i svjedoci iz Hrvatske koji su također bili odvedeni na Ovčaru, ali ih je netko spasio i odveo iz hangara. Saslušani su i mnogi svjedoci iz nekadašnje JNA, pripadnici Gardijske brigade i 80. motorizirane brigade iz Kragujevca, u kojoj su bili mobilizirani rezervisti ili dobrovoljci.

Iz njihovih iskaza proistječe da je tadašnja JNA zarobljene Vukovarce na Ovčari prepustila na milost i nemilost srpskim teritorijalcima i dobrovoljcima.

Proteklog tjedna saslušan je i svjedok Bogoljub Kijanović, koji je izjavio da je osobno oficir JNA Mile Mrkšić, danas haški optuženik, odbio zahtjev da tri autobusa sa zarobljenicima s Ovčare odu u Sremsku Mitrovicu. "Procjena je bila da ti ljudi na Ovčari više neće vidjeti bijela dana", rekao je taj svjedok.

"JNA je zarobljenike iz vukovarske bolnice prepustila na milost i nemilost teritorijalcima", rekao je odvjetnik Dragoljub Todorović, koji, kao i ostali koji zastupaju obitelji žrtava, smatra da bi se na optuženičkoj klupi, zbog zločina počinjenog na Ovčari, osim "vukovarske trojice", trebali naći još neki visoki oficiri bivše JNA.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara