Četiri i pol tisuće izbjeglica nahrupilo na austrijsku granicu, srušili ogradu; Opatovac krcat

Četiri i pol tisuće izbjeglica nahrupilo na austrijsku granicu, srušili ogradu; Opatovac krcat

Foto:  FAH

BLIZU graničnog prijelaza Rigonce slovenski policijski službenici su nešto iza ponoći presreli veliku skupinu migranata koji su nezakonito prešli državnu granicu između Hrvatske i Slovenije, priopćila je Policijska uprava Novo Mesto.

U priopćenju se navodi da ih o dolasku migranata nije obavijestila hrvatska strana. Rigonce je dva kilometra udaljeno od službenog graničnog prijelaza Dobova.

Riječ je o tisuću migranata koji su granicu prešli preko tzv. "zelene granice". Policija će ih otpratiti prema kampu u Brežicama, a potom će biti prevezeni u ostale centre gdje će biti i registrirani, priopćila je policijska uprava Novo Mesto.

Tijek događaja pratite na Indexu

22:20 Veliki problemi na austrijskoj strani granice. Na granični prijelaz Špilje odjednom je stiglo 4500 izbjeglica, piše Krone.at. Stigli su bez prethodne najave te srušile ogradu na granici, zatim prešli na teritorij Austrije.

Prepirali su se zbog nestašica hrane, no austrijska policija ih je uspjela smiriti. Već je krenula registracija ljudi.

22:05 U Dobovi je došlo do naguravanja između izbjeglica i slovenske vojske. Izbjeglice su htjele što prije ući u autobus koji vodi prema idućoj destinaciji. U naguravanju je nekoliko ljudi lakše ozlijeđeno.

21:54 Grupa od otprilike 100 izbjeglica koji su vlakom dovezeni na granični prijelaz s Austrijom, Jasenice, vraćeni su u Ljubljanu jer im austrijska policija nije dopustila da uđu u zemlju, javlja Delo.

21:40 Od ponoći do 21 sat u Republiku Hrvatsku ušlo je 6 373 izbjeglica, a trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 2 127 osoba. I dalje se očekuje priljev izbjeglica s područja Republike Srbije, a od početka migracijske krize na područje RH ušlo je 207 941 izbjeglica, javlja MUP. Od početka izbjegličke krize kroz Hrvatsku je prošlo preko 200.000 ljudi.

21:30  U emisiji Veto na Jabuci TV Zoran Milanović je rekao kako neki izbjegličku krizu koriste u predizborne svrhe te da Hrvatskoj kriza teže pada nego Sloveniji. Za Mađare je kazao kako glume čuvare kršanstva, iako kroz nju izbjeglice samo prolaze. "Kad vidim da Slovenci grade zid kao Mađari, mi ćemo ga zagraditi duplo brže", rekao je Milanović još jednom dodavši da je u pitanju izbjegličke krize najvažnija Njemačka. Opširnije

20:30 1500 izbjeglica bez problema je ušlo kroz Središće ob Dravi na slovenski teritorij, piše emedjimurje.

"Ni jedna žica, niti jedna vojska nije spriječila dosadašnji prijem izbjeglica, pa neće ni sada. Komentar o postavljanju vojske na slovensku granicu je nepotreban. Znate koliko kilometara ima Hrvatska sa Slovenijom", rekao je Rnako Ostojić za NOVU TV te poručio Sloveniji da šalje izbjeglice u zemlje koje ih primaju, jer nitko ni u Hrvatskoj ni u Sloveniji ne želi ostati.

20:00 Slovenska policija upotrijebila je suzavac kako bi pokušala spriječiti oko 200 izbjeglica koje su pokušale preko reda reda proći u Austriju, javlja AP.

19:40 U prihvatni centar za izbjeglice i migrante u Opatovcu neprestano pristižu novi migranti i izbjeglice, a u utorak od ponoći do 15 sati u Hrvatsku je ušlo 3.913 osoba, dok je od početka izbjegličke krize, 16. rujna, u Hrvatsku ukupno ušao 205.481 migrant.

Večeras je u prihvatnom centru u Opatovcu oko 2.000 osoba, koje u Hrvatsku ulaze preko područja Bapske.

Kako bi se smanjio pritisak u prihvatnom centru, policija od poslijepodneva izbjeglice i migrante koje pristižu u Opatovac, prije ulaska u centar dovodi u posebno ograđeni prostor na otvorenom, u kojem čekaju red na ulazak pod šatore iz kojih ulaze u prihvatni centar.

Sve one koji su ilegalno iz Srbije prešli hrvatsku državnu granicu preko polja i kukuruzišta, hrvatska policija prikuplja te ih u skupinama upućuje u Opatovac.

Privremeni prihvatni centar u Opatovcu posjetio je muftija Aziz ef. Hasanović koji se susreo s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem. Muftija je obišao kamp i migrante koji su tamo smješteni te koji čekaju daljnji transport prema slovenskoj granici.

Prema Sloveniji iz Opatovca je tijekom dana otišlo tridesetak autobusa kao i vlak s izbjeglicama i migrantima.

20:00 Slovenska policija upotrijebila je suzavac kako bi pokušala spriječiti oko 200 izbjeglica koje su pokušale preko reda reda proći u Austriju, piše AP.

19:10 Izbjeglice smještene u šatorskom kampu Šentilju uz granicu s Austrijom popodne su mimo kontrole slovenske policije počeli prelaziti pješice na austrijsku stranu, gdje ih je austrijska vojska autobusima prebacila u obližnje šatorsko naselje.

Tako je u Šentilju koji može primiti oko 2000 izbjeglica u tranzitu ostalo još samo stotinjak migranata, ali se očekuju novi dolasci migranata iz ostalih tranzitnih centara jer migranti iz Slovenije u Austriju prelaze kod Šentilja i u Gornjoj Radgoni.

Prema podacima slovenske policije, Austrija je od petka do sredine današnjeg dana primila nešto više od 4000 izbjeglica iz Slovenije, što ne odgovara u potpunosti podacima koje je posredovala austrijska policija koja tvrdi da za ulazak migranata iz Slovenije nema dnevnog limita.
Oko 500 migranata iz prihvatnog centra u Vrhniki popodne je prema Austriji upućeno vlakom, a došlo je i do rasterećenja koncentracije migranata u Brežicama i Dobovi, gdje su ih popodne čuvali naoružani pripadnici vojske.

Dosadašnji troškovi koje je Slovenija imala s izbjeglicama iznose 2,3 milijuna eura, a zatražena je pomoć Europske unije, potvrdio je državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic.

18:10 Vlak za Čakovec kasni, a trebao bi stići između 18:30 i 19 sati. U njemu se, kako piše N1, nalazi između 1500 i 2000 ljudi. Pretpostavlja se da vlak izbjeglice neće iskrcati u Čakovcu, već da će nastaviti prema Središću ob Muri gdje bi izbjeglice trebali dočekati autobusi. U Opatovcu se trenutno nalazi oko dvije i pol tisuće ljudi, ali novi pristižu.

17:50 Zdravstvenu pomoć treba između 2,5 i 5 posto migranata koji ulaze u Sloveniju, a najviše je posla jučer i danas bilo na području Brežica kojima su morali pomagati i zdravstveni djelatnici iz susjednih općina. Najčešće se radi o umoru i iscrpljenosti, žuljevima na nogama, virusnim oboljenjima dišnih putova, glavobolji i proljevima, a ima i slučajeva kroničnih bolesti koje se rješavaju u bolnicama.

Prema izvješćima slovenskih novinara s terena, kritično je stanje s obućom i suhom odjećom za izbjeglice koji su ulazak u Sloveniji morali čekati na kiši i vjetru, pa su humanitarne organizacije uputile apel stanovništvu i tvrtkama u kojima se traže donacije, dok je u nekim centrima problem i s hranom jer je slovenska vojska koja se za to treba brinuti u stanju pripremiti samo 2000 toplih obroka dnevno, pa migranti često dobivaju samo sendviče ili energetske pločice. Opširnije.

16:00 Privremeni prihvatni centar u Opatovcu posjetio muftija Aziz ef. Hasanović koji se susreo s potpredsjednikom Vlade RH i ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem. Muftija je obišao kamp i migrante koji su tamo smješteni te koji čekaju daljnji transport prema slovenskoj granici, objavio je MUP.

Sutra u jutarnjim satima čelnici policija četiriju susjednih zemalja (Republike Slovenije, Republike Austrije, Mađarske i Republike Hrvatske) sastat će se u sjedištu Saveznog ministarstva unutarnjih poslova Republike Austrije u Beču. Sastanku, kojemu je glavna tema migracijska kriza, uz generalne direktore slovenske i austrijske policije i visokog povjerenika mađarske policije, prisustvovat će glavni ravnatelj hrvatske policije Vlado Dominić.

15:45 U Dobovu, slovenskom mjestu tik uz granicu dovezena su oklopna vozila.

 

Foto: Maja Sever

Posted by Hrvatska uživo on Tuesday, October 20, 2015

15:40 - U oranice između srpskog mjesta Berkasovo i hrvatske Bapske iz sata u sat pristižu nove skupine izbjeglica i migranata, a u odnosu na ponedjeljak, danas je primjetna nazočnost srpskih policajaca, koji stoje po strani i promatraju dolazak izbjeglica na granicu.

Hrvatski policajci, pripadnici interventnih postrojbi, nalaze se uz samu graničnu crtu, a od skupina izbjeglica i migranata dijeli ih željezna ograda kroz koju se ponajprije propuštaju ranjive skupine, poput invalida, starijih osoba te žena i djece, a tek potom i muškarci. Na izbjeglicama i migrantima vidljiv je umor i iscrpljenost zbog izrazito teških uvjeta u kojima se nalaze, a među njima je primjetno velik broj djece svih dobi, od dojenčadi do starije djece koja čekaju ulazak u Hrvatsku. Posvuda su ogromne količine odbačenog otpada i blata, preko kojega izbjeglice jednostavno rasprostiru pokrivače na kojima sjede ili leže i čekaju da im se odobri prolazak.

Pored ceste koja od Berkasova vodi do nekadašnjeg malograničnog prijelaza prema Bapskoj nalazi se nekoliko improviziranih šatorskih nadstrešnica ispunjenih izbjeglicama i migrantima, a posvuda se čuje plač uplakane djece. Primjetan je angažman velikog broja volontera srbijanskih i drugih humanitarnih organizacija, među kojima i srbijanskog Crvenog križa.

"Trenutno je nešto manji priljev u odnosu na jučerašnji dan, ali je situacija i dalje teška", rekla je Dušica Poletan iz Crvenog križa Šida, čiji djelatnici i volonteri izbjeglicama i migrantima dijele kabanice, odjeću, obuću i hranu. Po njezinim riječima, ostvarena je vrlo dobra suradnja s Hrvatskim Crvenim križem, posebice u spajanju razdvojenih obitelji. Kazala je i kako je u samo nekoliko sati podijeljeno oko tisuću paketa pomoći, što po njezinim riječima dovoljno govori o priljevu izbjeglica. "Prvenstvo u podjeli paketa pomoći imaju žene i djeca do 18 godina starosti, bebe, starije osobe i invalidi", navela je.

Aleksandar Glišić iz srbijanskog Centra za zaštitu i pomoć tražitelja azila, koji je napravio i android aplikaciju sa svim informacijama koje su potrebne izbjeglicama i migrantima u Srbiji, kao trenutno najveći njihov problem navodi hladno vrijeme i kišu koja je padala posljednjih desetak dana. "Mislim da bi upravo hladnoća moglo biti presudni faktor kako bi se što prije okončala agonija ovih ljudi, prije nego politika i političke odluke", ocijenio je taj aktivist.

 Kako bi se zaštitili od hladoće i padalina, izbjeglice i migranti na raspolaganju imaju jedino kabanice i pokrivače koje im dijele volonteri humanitranih udruga. Duž ceste koja od Berkasova vodi prema mjestu prijelaza i koju izbjeglice i migranti u dužini od pet kilometara prelaze pješice, na dva mjesta humanitarne udruge omogućile su besplatni pristup internetu kojega izbjeglice i migranti, a gotovo svi imaju mobitele, koriste u velikom broju.

 Na samom mjestu prijelaza nalazi se i velik broj novinarskih ekipa. Neki od srbijanskih novinara potvrđuju kako je tijekom dopodnevna graničnu crtu prešla skupina od oko tisuću osoba koje su, izgubivši strpljenje i ne želeći čekati da ih hrvatska policija propusti, jednostavno zaobišli policijskih punkt i ušli u Hrvatsku. "Nije došlo do nikakvog sukoba. Kada su policjaci vidjeli namjeru te skupine nezadovoljnih i promrzlih ljudi, jednostavno su ih pustili da prođu bez ikakvog pokušanja njihovog zaustavljanja", rekao je jedan od srbijanskih novinara.

15:10 Zoran Milanović izjavio je kako neće doći do nagomilavanja izbjeglica u Hrvatskoj jer Vlada organizirano radi, a život normalno teče, pa će tako biti i dalje. Opširnije

14:25 Robne zalihe za opskrbu migranata do sada su utrošile roba u vrijednosti od gotovo 12 milijuna kuna, a Ministarstvo financija odobrilo jučer još dvadeset milijuna kuna, rekao je u utorak ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u tvrtci Flammifer, od koje je Ravnateljstvo za robne zalihe preuzelo 12 kamiona-cisterni vrijednih 16,5 milijuna kuna.

Odgovarajući na novinarska pitanja o funkcioniranju robnih zaliha za vrijeme izbjegličke krize, kazao je da je do sada utrošeno robe i vrijednosti od gotovo 12 milijuna kuna, a to se odnosi na hranu i gorivo. Napominje da je u to uključena roba kojom se opskrbljuju službe koje pomažu izbjeglicama kao što su policija, vojska i Crveni križ.

"Želim reći da sve to sve tako dobro funkcionira, da niste čuli nigdje ni jedan problem s robnim zalihama, kako sada tako ni tijekom poplava", rekao je Vrdoljak i pojasnio da je riječ o robi domaćih proizvođača.

13:57 Hrvatska ne želi zatvoriti svoju granicu za izbjeglice, ali neće imati drugu mogućnost ako to učine Slovenija, Austrija i Njemačka, izjavila je u utorak prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, istaknuvši kako bi to bilo antieuropsko i neučinkovito rješenje. Opširnije

13:49 Granični prijelaz Trnovec otvoren je za sav promet. Prema prizorima danas, ne bi se reklo da je jučer ovdje vladala prava drama. Sve izbjeglice su propuštene u Sloveniju i smještene u prihvatne centre.

12:50 Izmjene slovenskog zakona o obrani, koje bi vojsci dale dodatne ovlasti za pomoć policiji u zaštiti granice, imaju dovoljnu potporu pa bi zakon mogao danas biti prihvaćen u parlamentu, a sutra stupiti na snagu, izjavio je u utorak slovenski premijer Miro Cerar nakon konzultativnog sastanka s čelnicima političkih stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U tom bi slučaju vlada parlamentu sutra predložila da se mjere u skladu s izmijenjenim zakonom počnu provoditi, a vojska bi odmah počela izvršavati postavljene zadaće", kazao je Cerar novinarima nakon sastanka.

12:40
U prihvatnom centru u Opatovcu u 11 sati je bilo oko dvije tisuće izbjeglica i migranata koji u taj centar pristižu s područja Bapske preko kojega u Hrvatsku ulaze iz Srbije, a stanje je trenutačno bolje nego noćas kada je u prihvatni centar pristiglo oko četiri tisuće osoba.

Po riječima glasnogovornice Hrvatskog Crvenog križa (HCR) Katarine Zorić, zalihe hrane u prihvatnom centru su zadovoljavajuće, a slična je situacija i s obućom i odjećom.

"Trenutačno su najpotrebnije termoizolacijske folije, s obzirom na to da se pokrivači kojima se ljudi pokušavaju utopliti i zaštiti od hladnog vremena i padalina nisu pokazali učinkovitima", kazala je Zorić.

Ocijenila je da je prošla noć bila možda i najteža u Opatovcu. "Imali smo ogroman priljev ljudi kojih je tijekom noći pristiglo oko 4.000 a među njima bilo je puno razdvojenih obitelji. Dolazili su gotovo goli i bosi, mokri od kiše", navela je Katarina Zorić

12:12 Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u utorak u Opatovcu da je Hrvatska poštovala dogovore sa Slovenijom. Opširnije

11:55 N1 javlja da izbjeglice, stotine njih, bez policijskog dopuštenja ulaze u RH kroz granični prijelaz Bapska koji je zatvoren od jutra. "Ljudi su izgubili strpljenje, a u Hrvatsku ulaze i kroz obližnje voćnjake. Policija, zasad, ne primjenjuje silu", javlja reporter N1.

Policija im viče 'Go back, go back', ali ni na koji drugi način ne sprečavaju ljude da uđu u Hrvatsku.

11:00 Za sav promet zatvoreni su granični prijelazi Miljana i Harmica, javlja HAK.

10:17 Austrijska policija pokrajine Štajerska objavila je u utorak da je dan prije u Austriju iz Slovenije ušlo 4.300 izbjeglica i migranata, a prihvat se nastavlja i danas, što potvrđuje i slovenska policija.

U ponedjeljak je iz Slovenije u Austriju ušlo 3.500 ljudi preko Šentilja i 780 preko Gornje Radgone, kamo je u utorak ujutro po navodima policijske uprave Murska Sobota usmjereno još 400 migranata.

U Austriju je u ranim jutarnjim satima prešlo oko 100 migranata u skupinama.

10:00 Od ponoći do 9 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 2558 migranata, a trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 2 600 osoba. I dalje se očekuje priljev migranata s područja Republike Srbije, a od početka migracijske krize na područje RH ušlo je 204 126 migranata, priopćio je MUP.

9:42 Slovenija je nakon sjednice vlade održane u noći na utorak, na kojoj je raspravljala o stanju na granici s Hrvatskom, pozvala države EU-a da povećaju svoju solidarnost i prime veći broj migranata koji su u Sloveniju došli preko Hrvatske, dijelom nekontrolirano preko zelene granice.

"Slovenija je najmanja država na balkanskoj tranzitnoj ruti, s malim kapacitetima kontrole granice i zbrinjavanja migranata. Zato javno pozivamo države članice EU-a i europske ustanove da se aktivno uključe u prihvaćanje ovog nesrazmjernog tereta za našu državu. Sada je na testu europska solidarnost", navela je slovenska vlada u priopćenju za javnost nakon sjednice.

"Iluzorno je očekivati da će dvomilijnska Slovenija zaustaviti migrantski val, te urediti i riješiti ono što nije uspjelo mnogo većim europskim državama", navodi slovenska vlada u dramatičnom apelu.

09:00 Slovenska policija objavila je u utorak ujutro da je u tu zemlju u ponedjeljak i tijekom noći ušlo skoro 8.000 migranata, od čega dio ilegalno preko zelene granice, dok se parlament sprema glasovati o slanju vojske na granicu.

Nešto poslije ponoći, navodi slovenska policija, u blizini graničnog prijelaza Rigonce, nasuprot hrvatskom prijelazu Harmica, otkriveno je oko 2.000 izbjeglica koji su odvedeni u prihvatni centar u Brežicama, gdje je trenutačno oko 3.300 stranaca.

U Austriju je pak po informaciji slovenske vlade prešlo samo oko 2.000 osoba. Ured za informiranje slovenske vlade naveo je da sadašnje stanje prelazi sve prihvatne mogućnosti Slovenije na koje se država pripremala.

8:25 Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da će Srbija uputiti prosvjednu notu Hrvatskoj zbog incidenta u kojem je, kako tvrdi, više hrvatskih policajaca u ponedjeljak ušlo na teritorij Srbije kod graničnog prijelaza Berkasovo, te da su pri tome napali novinare koji su izvještavali o izbjegličkoj krizi. Opširnije

8:00 Slovenska vlada predložila je u noći na utorak zakon koji bi omogućio slanje vojske na granicu kako bi pomogla policiji zbog pritiska tisuća izbjeglica iz Hrvatske nakon što je Mađarska zatvorila svoju zelenu granicu, najavio je na nacionalnom radiju premijer Miro Cerar.

Nacrt zakona trebao bi tijekom dana usvojiti parlament.

"Ne radi se o uvođenju izvanrednog stanja već o jačanju kontrole na granici", rekao je Cerar.

7:40 Vlada Slovenije je na izvanrednoj sjednici koja je trajala do 4 sata ujutro odlučila da će u parlamentarnu proceduru poslati dopune Zakona o obrani kojima će vojsci dati dodatne ovlasti.

7:30 Srpski ministar rada i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin obišao je u noći u utorak prihvatni centar u Principovcu i granični prelaz Berkasovo gdje je po njegovim riječima nekoliko tisuća migranata u ponedjeljak prešlo hrvatsku granicu koja je ponovo zatvorena do utorka ujutro. Opširnije

07:00 Jučer je u Hrvatsku ušlo 3.397 migranata, a trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 2.348 osoba. I dalje se očekuje priljev migranata s područja Srbije, a od početka migracijske krize na područje RH ušlo je 200.577 migranata, priopćio je MUP.

Slovenska vlada najavila je mogućnost slanja vojske na granice s Hrvatskom. Vojska bi se na granicu postavila isključivo zbog uspostavljanja reda i mira, a ne za uporabu sile, rekao je državni tajnik pri Ministarstvu unutarnjih poslova Matjaž Han.

> Što se jučer događalo na hrvatskim granicama pročitajte OVDJE

Austrija: Smještajni kapaciteti za migrante mogli bi biti iscrpljeni u nekoliko dana

Austrijske mogućnosti prihvata izbjeglica i migranata ovise o postupcima Njemačke, ali i o smještajnim kapacitetima za migrante, a oni bi mogli "biti iscrpljeni u dva ili tri dana", rekla je u ponedjeljak austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner, prenose agencije.

Mikl-Leitner nije željela potvrditi koliko će migranata, koji su trenutno u Sloveniji, idućih dana moći primiti Austrija, prenosi slovenska agencija STA pozivajući se na austrijsku APA-u.

"Situacija se stalno mijenja, sa Slovenijom smo u stalnom kontaktu, a potrebne mjere treba prilagođavati u roku od nekoliko sati", rekla je austrijska ministrica.

Njezina slovenska kolegica Vesna Gjerkeš Žnidar izjavila u nedjelju navečer da je telefonski razgovarala s Mikl-Leitner te da Slovenija ograničava prihvat migranata iz Hrvatske jer je Austrija spremna prihvatiti samo 1500 migranata na dan.

Riječi slovenske ministrice poslije je austrijska policija opovrgnula i navela da limita nema i da s obzirom na prijem izbjeglica i dalje važi "status quo", odnosno da oni ulaze u Austriju iz slovenskih prihvatnih centara u Gornjoj Radgoni i na Šentilju.

Slovenski najviši dužnosnici, uključujući predsjednika Boruta Pahora, u ponedjeljak su izjavljivali da Slovenija treba svoj tempo prihvata izbjeglica prilagoditi austrijskom. U protivnom, u Sloveniji bi nakon zatvaranja granica u Njemačkoj mogao ostati velik broj izbjeglica koje Slovenija ne bi mogla servisirati.

Zasad postoje samo neslužbena nagađanja o zatvaranju granica Njemačke, glavnog odredišta većine izbjeglica i migranata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara