Agonija je okončana: Sabor u kojem je Sanader skupio većinu je raspušten!

Agonija je okončana: Sabor u kojem je Sanader skupio većinu je raspušten!

Foto: Damjan Tadić (Cropix)

ODLUKA o raspuštanju Sabora prošla je bez rasprave, a Luka Bebić najavio je glasanje "malo kasnije". Oporba koja je ušla u vijećnicu, kako bi se osigurao kvorum nije sudjelovala u glasanju prijedloga zakona, no učinili su jedino iznimku kod prihvaćanja financijskih planova za prvo tromjesečje državnih agencija. Financijski planovi prihvaćeni su jednoglasno.

"Suradnja je nekada bila ugodna a nekada i ne, ali je bila suradnja"

"Lijepše vas je gledat ovako kad je puna Sabornica. Ja vam se zahvaljujem!", rekao je predsjednik Sabora Luka Bebić dajući na glasovanje prijedlog odluke o raspuštanju hrvatskog Sabora.  Sa 135 glasova za Sabor je raspušten. Jedini koji je glasao protiv raspuštanja Sabora bio je zastupnik romske manjine Nazif Memed, dok je HDZ-ovac Dario Vukić jedini bio suzdržan. 

"Zahvaljujem na suradnji koja je nekada bila ugodna, a nekada i nije,  ali je bila suradnja do zadnjih dana", rekao je Bebić predlažući "čašicu" za sada već bivše zastupnike.

"Hvala vam i sretno na svim područjima rada", bile su zadnje riječi Bebića kao predsjednika Sabora.

Bebić: Imate pauzu, vratite se u kuloare pa se dogovorite

Podsjetimo, kako smo ranije pisali.

Točno u podne započela je posljednja sjednica šestog saziva Sabora, no predsjednik Sabora Luka Bebić zatražio je stanku do 12:30 sati kako bi se skupio kvorum. Kako je rekao, tih pola sata trebalo bi iskoristiti da se u "kuloarima malo popriča s partnerima i kolegama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pola sata Bebić je ustvrdio kako ima dovoljno zastupnika za donošenje odluka, no dva puta morali su se prebrojavati glasovi. Dolaskom oporbe bilo je definitivno dovoljno zastupnika za kvorum, a Bebić je morao zaprijetiti da neće raspustiti Sabor do siječnja sljedeće godine. Oporba ne glasa o zakonskim prijedlozima, no prije njihova ulaska u vijećnicu slušali smo jadikovke Luke Bebića.

"Malo mi je... kako da kažem... neugodno"

"Kad čovjek previše puta moli to postane malo... kako da kažem... neugodno. A i za mene osobno", rekao je predsjednik Sabora Luka Bebić dodajući da ništa ne može biti neugodno ako će se napraviti sve da saziv završi na primjeren način. Među zastupnicima koji su jutros došli u sabornicu viđena je i Bianca Matković iz HDZ-a koja je nedavno rodila, a uvod u sjednicu bilo je grozničavo telefoniranje Andrije Hebranga u saborskom hodniku kako bi skupio dovoljno ruku.  Problem je ispao oko zastupnika HSS-a koji su ljuti jer im je ispao prijedlog Zakona o golfu te nisu htjeli ući u vijećnicu.

"Opet pozivam sve zastupnike da se vrate u Sabor. Čak bih rekao da bi trebali imati osjećaj solidarnosti s kolegama i kolegicama", rekao je Bebić naglašavajući kako je riječ o tvrdoglavosti što se neki zastupnici neće vratiti u Sabor.

"Pa kako im nije mučno inzistirati!"

"Pa kako im nije mučno inzistirati! Evo, sad nema kvoruma. Ali ako nema kvoruma za zaključiti rad ovog saziva Sabora, onda ćemo mi nastaviti. Naš mandat traje do 11. siječnja sljedeće godine", zaprijetio je Bebić.   

Recimo kako se danas glasa o prijedlozima zakona o kojima je raspravljano ovaj tjedan. Sasvim je sigurno, kako će kvorum biti osiguran za današnju posljednju točku, a to je glasanje o raspuštanju Sabora kada bi se zastupnicima HDZ, HSS, HDSSB-a, nezavisnim zastupnicima i manjincima trebali pridružiti članovi Kukuriku koalicije.

Sanader skupio većinu

Ovo je sasvim sigurno i posljednja sjednica Sabora koju će voditi Luka Bebić koji je već od prije najavio povlačenje iz političkog života. Podsjetimo da je 6. saziv Sabora konstituiran 11. siječnja 2008. godine kada je utvrđeno da većinu u Saboru imaju zastupnici koje je okupio tadašnji čelnik HDZ-a Ivo Sanader.

Tada je povjerenje novoj koalicijskoj Vladi, u kojoj će uz HDZ-ove sjediti i predstavnici HSS-a, HSLS-a i SDSS-a, glasovanjem je dalo 82 zastupnika vladajuće koalicije, a uskratilo ga je 62 zastupnika oporbe.

Govor iz 2008. godine: Tužno je slušati optužbe, narod tako ne misli

"Tužno je gledati kako me optužujete. Svi govore o optužbama, ali narod ne misli tako. Budite oporba i to radite časno", rekao je Sanader u siječnju 2008. godine dok ga je iz svečane galerije pratila supruga Mirjana Sanader.

Šeks po starom

Jučerašnja sjednica Sabora obilježena je incidentom kada je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks iznenada otvorio raspravu o prijedlogu Izmjena i dopuna Zakona o vodama te ju je još brže zatvorio. Naime, taj zakon nije bio predviđen dnevnim redom odnosno nije ni mogao biti ubačen jer se Sabor čitavog tjedna mučio s kvorumom.

Šeks je jučer iskoristivši metež, zaključio sjednicu, najavivši kako će se i o kontroverznom Zakonu o vodama, kojim bi omogućila eksploatacija šljunka i pijeska glasati danas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara