Nedavno otkriveni planet i zvijezda dobili hrvatska imena, evo kako se zovu

Nedavno otkriveni planet i zvijezda dobili hrvatska imena, evo kako se zovu
Ilustracija: NASA

U OKVIRU obilježavanja stote obljetnice Međunarodnog astronomskog saveza (IAU100) 2019. godine više od 110 zemalja organiziralo je državne natječaje u kojima su se birala imena za jedan egzoplanet i zvijezdu oko koje on kruži.

Egzoplanet je planet koji se nalazi izvan našeg Sunčevog sustava, odnosno koji orbitira oko neke druge, daleke zvijezde.

Tijekom natječaja pazilo se da zvijezda koju imenuje pojedina država bude vidljiva iz te države i da je dovoljno sjajna da se može promatrati malim teleskopima. Ukupno je zaprimljeno 360.000 prijedloga imena iz više od 110 zemalja, a glasalo je 420.000 ljudi.

U priopćenju PMF-a stoji kako je Hrvatska izabrala imena za zvijezdu HD 75898 i egzoplanet HD 75898 b, koji čine egzoplanetarni sustav u zviježđu Ris. Zvijezda je dobila ime Stribor, a egzoplanet Veles; dakle daleka je zvijezda nazvana po starim slavenskim božanstvima.

Slavenski bogovi zemlje i vjetra

Imena su predložili Biserka Gržeta (Stribor) te Đorđe Njegovanović i Maja Lukač (Veles). Zajednička tema koja veže ova imena su slavenska božanstva. Stribor je bog vjetra u slavenskoj mitologiji, kao i lik iz knjige Priče iz davnine Ivane Brlić Mažuranić. Veles je slavenski bog zemlje, voda i podzemlja, bog prirode i tajnog znanja o prirodnim zakonitostima.

Vernesa Smolčić, voditeljica hrvatske kampanje IAU100 Imenujte egzoplanetarni sustav, rekla je da je „jako ponosna što je i Hrvatska sudjelovala u ovom natječaju i imenovala egzoplanet i njegovu zvijezdu domaćina u zviježđu Ris“.

Gdje se nalazi zvjezdani Stribor?

Zvijezda Stribor udaljena je od nas oko 255 svjetlosnih godina. Stara je 3,8 milijardi godina. 28% je masivnija, 60% veća i 3 puta svjetlija od našeg Sunca.  

Stribor je bogat metalima, što znači da ima skoro dvostruko više željeza od naše zvijezde.

Znanstvenici su 2007. godine u orbiti te daleke zvijezde uočili jedan planet HD 75898 b, odnosno sada poznat kao Veles. Ne znamo puno o njemu, no smatra se da je velik minimalno kao Jupiter; najveći planet u našem sunčevom sustavu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara