Nejednakost u društvu u Indiji vidi se iz svemira

Nejednakost u društvu u Indiji vidi se iz svemira
Foto: NASA

MOGU li noćna svjetla na Zemlji snimljena satelitima iz svemira biti pokazatelji nejednakosti u društvu neke države?

Ekonomisti Praveen Chakravarty i Vivek Dehejia smatraju da se nejednakost može mjeriti pomoću takvih snimki, piše BBC. Chakravarty i Dehejia skupili su snimke obrambenog meteorološkog satelitskog programa američkog ratnog zrakoplovstva. Ovi sateliti kruže oko Zemlje 14 puta na dan i snimaju svjetla sa zemljine površine tijekom noći.

Ekonomisti su pomoću snimki noćnog svjetla u Indiji proučili 387 od 640 pokrajina u 12 saveznih država. U tim pokrajinama živi oko 85 posto stanovnika Indije i one čine 80 posto BDP-a države. Oko 87 posto mjesta u parlamentu pripada tim pokrajinama. Pomoću nove metodologije, ekonomisti su analizirali razlike u prihodima diljem Indije u posljednjih nekoliko godina.

Rast nejednakosti između saveznih država i unutar njih

Većina Indije tijekom noći je u mraku jer se događa malo ekonomske aktivnosti. Međutim, tragovi svjetlosti koji se vide iz svemira pokazali su da raste nejednakost između saveznih država i unutar njih.

Oko 380 pokrajina u 12 država imalo je prosječno jednu petinu svjetlosti od one koja je zabilježena u velikim gradovima, Mumbaiju i Bangaloreu.

Također, 90 posto svih pokrajina tijekom noći ima samo trećinu svjetlosti od najsvjetlijih 10 posto pokrajina. Omjer se pogoršao između 1992., godine nakon što je Indija usvojila ekonomsku reformu, i 2013. godine, pokazale su snimke.

"Neviđena razina nejednakosti u suvremenoj svjetskoj ekonomskoj povijesti"

Ekonomisti su otkrili da je do 2014. prosječna osoba u tri najbogatije države (Kerala, Tamil Nadu, Maharashtra) bila tri puta bogatija od prosječne osobe u tri najsiromašnije države (Bihar, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh).

"Zaključili smo da raste nejednakost u ekonomskim aktivnostima unutar i između saveznih država. Ne radi se o tome da se bogati bogate, a siromašni postaju siromašniji, nego siromašni ne postaju bogatiji dovoljno brzo da bi se smanjila razlika", rekao je Dehejia iz instituta IDFC sa sjedištem u Mumbaiju. Drugim riječima, manje razvijene države zaostaju za najbogatijima.

"Ovo je neviđena razina nejednakosti u velikim saveznim državama u suvremenoj svjetskoj ekonomskoj povijesti", rekao je Dehejia.

Zašto nejednakost u Indiji raste dok se povećava standard života? Neki ekonomisti smatraju da je razlog loše upravljanje i nedostatak potrebnih radnih kvalifikacija u siromašnijim područjima. Ekonomiste ovo zabrinjava te upozoravaju da u velikim i kompleksnim državama poput Indije ova situacija "lako može dovesti do nereda u društvu". Dehejia smatra da bi vlada mogla koristiti snimke noćnog svjetla u mjerenju ekonomske aktivnosti u Indiji.

"Noćna svjetla promatrana iz svemira govore više o ljudskim aktivnostima od bilo kojeg drugog izvora"

Najnoviji senzori na satelitima sada mogu snimati detalje poput osvijetljenih cesta i slabije osvijetljenih izvora. Znanstvenici razvijaju nove programe i algoritme kako bi snimke bile jasnije i točnije. Znanstvenici koriste snimke noćne svjetlosti da bi analizirali širenje gradova i pratili promjene u korištenju zemljišta. Pomoću satelitskih snimki također procjenjuju korištenje energije u određenim razdobljima. Noćna svjetla pomažu i u praćenju stanja u područjima sukoba ili prirodnih katastrofa.

"Drugim riječima, noćna svjetla promatrana s više od 800 kilometara udaljenosti od površine Zemlje govore nam više o ljudskim aktivnostima od bilo kojeg drugog izvora", rekao je Bhartendu Pandey sa sveučilišta Yale.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara