Neki kreten je nacrtao kukasti križ na spomeniku Većeslavu Holjevcu

Neki kreten je nacrtao kukasti križ na spomeniku Većeslavu Holjevcu
Foto: Antifašistički Vjesnik

DANAS je spomenik Većeslavu Holjevcu, narodnom heroju i čuvenom gradonačelniku Zagreba, osvanuo išaran kukastim križem, javlja Antifašistički Vjesnik.

Simbol nacizma, jedne od najzločinačkijih ideologija u povijesti, nacrtan je sprejem na spomeniku Većeslavu Holjevcu koji se nalazi na južnom ulazu u Zagreb, kod Mosta slobode.

Antifašistički Vjesnik podsjeća da je spomenik Holjevcu podignut 1994. godine. Izradio ga je kipar Zvonimir Gračan, prema idejnom rješenju arhitekta Branka Silađina. Brončana portretna skulptura nalazi se unutar portala koji simbolizira ulaz u grad s pozadinskim vizurama grada, gdje se posebno ističu Zagrebačka katedrala, Grič, Glavni kolodvor te, naravno, Medvednica, piše Vjesnik.

Najuspješniji gradonačelnik Zagreba

Većeslav Holjevac je bio organizator ustanka u Kordunu i najuspješniji gradonačelnik Zagreba. Poznata je njegova akcija partizanskog upada u Karlovac u studenom 1941. Krajem 1942. postavljen je na dužnost političkog komesara Prvog hrvatskog korpusa. Tijekom rata sudjelovao je u mnogim borbama u Hrvatskoj, Bosni i Sloveniji, a također i u završnim operacijama za oslobođenje Istre i Trsta. Poslije oslobođenja Zagreba 8. svibnja bio je komandant grada, a potom komandant Vojne uprave Jugoslavenske armije u Istri, navodi Antifašistički Vjesnik.

Za mandata kao gradonačelnika grada Zagreba od 1952. do 1963. proveo je urbanističke zahvate, a Zagreb je "prešao preko Save", čime je stvoren Novi Zagreb, podsjeća Antifašistički Vjesnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara