Nema veze, nema sobe: "Studentski centar nas tjera na korupciju!"

SVE STUDENTE koji su se prijavili na natječaj za sobe u zagrebačkim studentskim domovima oblio je hladan znoj kada su danas u 12 sati došli pred Studentski centar pogledati rezultate. Prvo ih je iznenadilo da je bodovni prag na ovom natječaju iznosio 1646 bodova, odnosno 200 bodova više nego lani.

Najgore je, kažu, što do objave današnjih rezultata nisu uopće znali koliko je potrebno bodova, a ista priča se već ponavlja godinama, samo što nikada prije bodovni prag nije povećan za čak 200 bodova. Drugo iznenađenje je što je dom dobilo samo 2674 studenata, dok je prazno ostalo još 4636 mjesta. Ova prazna mjesta se ostavljaju za studente brucoše i studente koji će sada upisati drugu godinu fakulteta, ali se studenti pitaju je li to uistinu pravedno da se za dvije godine ostavlja duplo više mjesta nego za 3.i 4. godinu i dvije apsolventske godine.

Obišli smo danas nekoliko zagrebačkih studentskih domova, i u svima vlada konsternacija studentske populacije. U studentskom domu "Ivan Meštrović" popularno zvanom "Moša" situacija je takva da je od svih studenata s kata ili njih 60, sobu za iduću godinu dobilo samo njih dvoje. Studenti kažu da se nikada nije dogodilo ništa ni približno takvo, a situacija je približno ista i u ostalim domovima. Dobila je samo studentica koja ima tri brata.

"Dom su dobila djeca roditelja s visokim primanjima, dok su zakinuti socijalni slučajevi"

Najsmješnije je studentima to što će sada svi morati do doma doći putem kupovina soba u oglasniku ili preko veze, umjesto da se u startu dodijelio veći broj soba. Najviše ih ljuti što se uopće ne gleda socijalni status njihovih obitelji, pa nije rijedak slučaj da dom ne dobije dijete roditelja koji rade za minimalac i ima dvoje braće, dok dom dobije dijete branitelja koji ima svoju tvrtku i velika primanja.

"Ovaj novi bodovni prag je nemoguć. Imam ocjene u skladu s prosjekom mog fakulteta i dvoje braće, i nisam dobila dom. Sad moram nazvati svoje i reći im da se moraju rastati u nekoliko idućih dana kako bih ja dobila 200 dodatnih bodova. Ovo je pravi paradoks. S druge strane, dom dobiju oni s visokim primanjima roditelja koji zatim žive u stanu u Zagrebu i zarađuju dodatno na prodaji soba", rekla nam je Anita s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

Studenti kažu da Studentski centar koji određuje bodovni prag i dodjeljuje sobe, povećanje bodovnog praga ne može pravdati Bolonjom jer ona ne funkcionira, a ionako ne vrijedi za studente, treće i viših godina. Neki fakulteti poput Prehrambenog ionako imaju samo jedan ispitni rok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakvom dodjelom soba u studentskim domovima, samo nas tjeraju da posegnemo za vezama. A i svi u Studentskom centru znaju što se i kako događa i znaju da će si ljudi srediti sobu. Samo je tragično što nas oni sami tjeraju na korupciju. No, ne mogu si ni svi priuštiti "sređivanje" sobe jer nemaju novaca. Sada će oni iz siromašnih obitelji morati prekinuti školovanje. Da smo uistinu zemlja znanja, kao što govori naša vlast, ne bi nikad dozvolili ovakvu situaciju", rekla nam je Martina s Pravnog fakulteta.

"Studentski centar nas sam tjera na korupciju"

Studenti na kraju zaključuju kako samo traže da sustav dodjeljivanja soba u studentskim domovima bude transparentan i socijalno pravedan jer po ovakvom sustavu oni koji dolaze iz siromašnih obitelji i moraju raditi za vrijeme studija, imaju minimalne šanse ili ih uopće nemaju. Kažu da sustav sigurno ne djeluje kako treba jer se u svakom domu tijekom akademske godine može naći na desetke praznih soba i na stotine oglasa po domovima putem kojih se prodaju sobe.

Nitko od studenata nije htio da mu objavimo prezime i da ih fotografiramo jer se još nadaju da će dobiti sobu, bilo putem žalbe, bilo putem veze. Boje se da bi se zamjerili onima koji odlučuju o dodjeli soba ako istupe imenom i prezimenom, a iako su svjesni da sada moraju podići glas, ne žele u potpunosti ostati bez daljnjeg školovanja. Očekuju da će idućih dana doći do još veće bure kada svi studenti shvate što se dogodilo na natječaju.

D.M.
Foto: K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara