Nema više cile-mile: Policija širi ovlasti, kriminal napokon na udaru

Nema više cile-mile: Policija širi ovlasti, kriminal napokon na udaru

POLICIJSKI poslovi i ovlasti uskoro će vrlo uskoro biti prošireni i adekvatno prilagođeni kriminalnom ludilu, koje više nego evidentno vlada po čitavoj Hrvatskoj, a Vlada se pobrinula da bude tako uputivši novi prijedlog zakona o policijskim poslovima i ovlastima u hitnu saborsku proceduru.

Većina odredbi iz sadašnjeg Zakona o policiji uključena je u novi prijedlog, jedan od primjera novih ovlasti, je i taj da policajac građaninu može oduzeti vozilo i mobitel, bez njegovog pristanka, u slučaju progona počinitelja, sprječavanja kaznenog djela ili spašavanje nečijeg života. Ukoliko bi policajac posegao za takvim mjerama, o njima bi morao obavijestiti nadređene te osobi izdati potvrdu o privremenom oduzimanju, s navedenim razlozima.

13 dopuštenih sredstava prisile

Isto tako, u nacrtu novog prijedloga navedenog zakona, precizno i detaljno je propisana uporaba 13 dopuštenih sredstava prisile, u koju ulaze tjelesna snaga, lisičine, palice, suzavac, kemijska sredstva, vodeni topovi, službeni psi, konji, posebna motorna vozila te uređaji za prisilno zaustavljanje vozila. Osim tog, novim prijedlogom zakona predviđaju se dva slučaja u kojima bi policajci imali ovlasti za uporabu vatrenog oružja, a oni uključuju pucanje iz oružja, ukoliko ne postoji drugi način da se uhiti bjegunac ili kriminalac uhvaćen u kaznenom djelu za koje se propisuje kazna na deset ili više godina.

Zaštita identiteta policajca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novitet je i zaštita osobnih podataka policajca koji je upotrijebio ovlasti za korištenje vatrenog oružja unutar spomenutih parametara te pomoć Ministarstva unutarnjih poslova u pravnom smislu policajcu protiv kojeg je pokrenut kazneni postupak, čak i i ako mu je radni odnos otkazan.

Predlagatelj zakona, MUP, tvrdi kako će se ovim prijedlogom zakona, ukoliko bude usvojen, poboljšati učinkovitost policije, osuvremeniti ustroj policijskih poslova te zaštititi temeljna prava i slobode policajaca. Naravno, u MUP-u su vodili računa i o usklađenosti s europskim policijskim zakonodavstvom.

Policija će dobiti i dva nova helikoptera

Hrvatske autoceste kupit će dva nova helikoptera, koje bi MUP trebao koristiti u hitnim slučajevima i čiju je nabavu odobrila Vlada. Točna količina novca osiguranog za kupnju helikoptera nije navedena, no zadatak izbora najpovoljnijeg dobavljača na natječaju imat će Ministarstvo prometa, MUP i HAC.

K.S.
Foto: MUP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara