"Nerehabilitirani neonacist ne smije se baviti nikakvim poslom na popisu stanovništva"

"Nerehabilitirani neonacist ne smije se baviti nikakvim poslom na popisu stanovništva"

Foto: Ante Čizmić / Cropix

CENTAR za LGTB ravnopravnost uputio je otvoreni odgovor Županijskom povjerenstvu Zagrebačke županije u kojem jasno kažu da smatraju kako "nerehabilitirani neonacist na izdržavanju uvjetne kazne ne smije se baviti nikakvim poslovima na izradi Popisa stanovništva".

Zahvalili su se županu Zagrebačke županije Stjepanu Kožiću na odgovoru na pritužbu na popisivača u svetoj Nedjelji Martina Stojakovića, kojemu traje trogodišnji rok kušnje zbog rasne i druge diskriminacije u kojem ih je župan obavijestio da je Stojakoviću oduzeto ovlaštenje popisivača.

"Povjerenstvo nije znalo za presudu"

"Ipak, moramo izraziti zabrinutost na preporuku Državnog zavoda za statistiku da Stojakoviću  pronađete 'drugo zaduženje u okviru poslova Popisa, u kojem neće biti u neposrednom kontaktu ni s građanima ni s prikupljenim podacima'. Vi se na to direktno ne očitujete u Vašem odgovoru, već samo da Povjerenstvo, na čijem ste čelu, 'nije imalo nikakvog saznanja o presudi, te da je Stojaković,  posao obavljao korektno i u skladu sa propisanom metodologijom'", pišu iz Centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju kako podržavaju nastojanja Hrvatske u nastojanju rehabilitiranja osuđenika, ali da bi pri tome trebalo voditi pažnju da ih se ne rehabilitira na "način da im se daju radna mjesta na kojima mogu prakticirati postupanja zbog kojih su osuđeni".

"Stojaković se ne smije baviti nikakvim poslovima na popisu stanovništva"

"Upozoravamo Vas stoga da smo dobro upoznati s informacijom da Stojaković, koji, podsjećamo, na sudu nije izrazio žaljenje i krivicu zbog svojih zločinačkih uvjerenja i postupanja, nije ni na koji način promijenio svoj svjetonazor, a čak nije  ni 'na putu da stigne na put resocijalizacije', te stoga  svakako ne bi trebao biti od povjerenja javnim institucijama, koje novcem poreznih obveznika plaćaju naknadu za rad na izradi Popisa", pišu iz Centra.

Ne mogu sakriti niti zabrinutost što osobe i institucije odgovorne za popis stanovništva nisu prije poduzele sve mjere za zaštitu interesa i sigurnosti stanovništva, već su za taj posao angažirali osobe bez ikakvog kriterija. "S obzirom na gore navedeno, smatramo da se Martin Stojaković ne smije baviti nikakvim poslovima u okviru izrade Popisa stanovništva, naročito s obzirom na delikatnost i samu bitnost izrade Popisa u svim njegovim segmentima", pišu iz Centra te pozivaju Kožića da učini "pozitivnu gestu" i pokaže javnosti i Državnom zavodu za statistiku da je odgovorna osoba. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara