"Nestašni" direktor MMF-a se ispričao zaposlenicima

"Nestašni" direktor MMF-a se ispričao zaposlenicima

DOMINIQUE STRAUSS-KAHN, generalnog Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ispričao se svom osoblju zbog seksualnog skandala. 

Bivši francuski ministar gospodarstva je svoje postupke, odnosno ljubavnu aferu s podređenom službenicom Piroskom Nagy, ocijenio kao "pogrešku u procjeni" i rekao kako za nju "preuzima potpunu odgovornost". Direktorova je izjava proslijeđena svim uposlenicima preko elektronske pošte.

U istom pismu je Strauss-Kahn izrazio uvjerenje kako u pitanju nije bila zloporaba položaja, te se također ispričao svojoj obitelji, kao i samoj Nagy.

Strauss-Kahn se nalazi pod internom istragom nakon što ju je zatražio Shakour Saalan, predstavnik Egipta i arapskih zemalja te doajen među članovima Upravnog odbora Fonda.

Afera je, prema pisanju Wall Street Journala, započela kada je Strauss-Kahn, inače oženjen za popularnu francusku TV-voditeljicu Anne Sinclair, krajem prošle godine počeo Nagy, tada zaposlenu u Odjelu Fonda za Afriku, zasipati udvaračkim E-milom. Nagy, inače udana za predsjednika argentinske središnje banke Marija Blejera, popustila je udvaranju tijekom jedne ekonomske konferencije u siječnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagy je tijekom ljeta napustila MMF te se zaposlila u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) i trenutno radi u Gruziji.

Izjave potpore Strauss-Kahnu je dala i supruga, koja tvrdi da mu je "oprostila nevjeru za jednu noć", ali i članovi francuskog političkog establishmenta. Oni uključuju državnog tajnika Erica Bessona te ministra vanjskih poslova Bernarda Kouchnera koji je iznio sumnju kako je u pitanju napad na francuske interese unutar Fonda. Potporu svog bivšem stranačkom drugu su dali i tajnik Socijalističke stranke Francois Hollande i bivša predsjednička kandidatkinja Segolene Royal.

Strauss-Kahn je na čelo MMF-a došao nakon što je njegov prethodnik Paul Wolfowitz morao odstupiti zbog ljubavne veze s uposlenicom.

R.R.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara