Netransparentna Uprava HRT-a mimo sindikata skovala plan o rješavanju 389 zaposlenika

Foto: Ranko Šuvar / Cropix

UPRAVA HRT-a planira 179 otkaza ili odlazaka u mirovinu za ljude koji rade na HTV-u. Na Hrvatskom radiju planira se riješiti 38 zaposlenika, u Glazbenoj produkciji tri, u dopisništvima 55 ljudi, u stručnim službama, od financija preko transporta, općih poslova i informatike njih čak 114. Također, ukida specijalizirani i 3. program Hrvatskog radija.

Radi se o podacima koje je objavio tjednik Objektiv koji je dobio u uvid famozni program restrukturiranja HRT-a koji je odobrila odlazeća Vlada, a koji u sebi sadrži i plan na temelju kojeg Uprava HRT-a planira otpuštati ljude. Radi se o rješavanju "viška" od 389 zaposlenika za koje je predviđeno ukupno 23 milijuna kuna otpremnina, što čini jedan je od najvažnijih dijelova toga dokumenta na tridesetak stranica.

U njemu su kao "bitni faktori uspjeha svakog restrukturiranja navedeni uključivanje predstavnika zaposlenika (sindikata i ostalih zaposlenika), usuglašavanje ciljeva i vizije restrukturiranja prije provedbe programa, te brzo i transparentno prikazivanje rezultata tijekom i nakon provedenog restrukturiranja". No, Uprava od navedenog još ništa nije napravila, a program se strogo čuva, uz objašnjenje da nije za javnost.

HRT se 389 zaposlenika ne planira u hipu riješiti, piše Objektiv. Radit će to kroz otpuštanja i "planove zbrinjavanja" koji uključuju mirovine, davanje dijelova kuće i sl. U izradi tih planova sindikati nisu sudjelovali. Predsjednica Sindikata novinara na HTV-u Sanja Šegedin Miriovski kazala je kako su zaposlenici tim programom dovedeni pred gotov čin.

Obrazloženje politike otpuštanja, pak, je novi "strateški" plan politike proizvodnje novih emisija: "U vlastitoj proizvodnji proizvodit ćemo informativni i športski program, te dijelove zabavnog i obrazovnog programa. Dramski program, kao i dijelovi obrazovnog proizvodit će se u tzv. vanjskoj produkciji, to jest u 'outsourcingu'. Zbog definiranja jasne politike proizvodnje, doći će do viška ljudi, i to u programu, produkciji i tehnici (...)", dio je objašnjenja ponuđenog u Programu. 

No, ono što je posebno paradoksalno u svemu tome jest da, istodobno s otpuštanjem zaposlenika Uprava u privremenom Ugovoru s Vladom predlaže sadržaje dvaju novih specijaliziranih kanala, i to 3. programa koji bi trebao biti specijaliziran za obitelj i namijenjen djeci, roditeljima i starijoj generaciji, te 4. programa koji je u osnovi zamišljen kao informativno-dokumentarni. Odnosno, s jedne strane planiraju nove programe, a s druge strane otpuštaju ljude koji bi im trebali stvoriti sadržaj. 

Podsjetimo i kako je u okviru nedavno usvojenog financijskog plana predviđeno povećanje iznosa pretplate za dvije kune, čime bi HRT dobio 20 milijuna kuna, te smanjenje plaća zaposlenicima na kojima bi uštedio 43 milijuna kuna. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara